Annons

Kritik mot Haalands nya Viaplay-samarbete

Erling Braut Haaland är ny ambassadör för Viaplay. Samtidigt ska strömningstjänsten lansera en dokumentär om Manchester City-stjärnan. Då haglar kritiken i Norge.
Fotboll • Publicerad 12 augusti 2022
Erling Braut Haaland. Arkivbild.
Erling Braut Haaland. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

På fredagen skickade Viaplay ut ett pressmeddelande om ett nytt samarbete med den norske superstjärnan Erling Braut Haaland. Exakt vad ambassadörsrollen innebär är ännu oklart.

Viaplay har sändningsrättigheterna till Premier League i bland annat Norge och Sverige. Norske mediekritikern Trygve Aas Olsen reagerar på det nya samarbetet.

"Vilja gynna Haaland"

Annons

– Viaplays publik har anledning att misstänka Viaplays journalister och kommentatorer för att vilja gynna Haaland på något sätt för att han har en affärsanknytning, säger Olsen.

Frågan som ställs är huruvida strömningstjänsten kan vara kritisk och objektiv. Men det är inga problem, hävdar Kristian Oma, norska Viaplays sportchef.

– Om Haaland går tio matcher utan att göra mål blir det lika kritiskt från oss som från alla andra. Det kan jag garantera.

Enligt journalistiska principer

Erling Brauts pappa, tidigare fotbollsstjärnan Alf-Inge Håland, kommer också att medverka i den norska PL-bevakningen av sin egen son. Oma säger att i fall Erling Braut skulle göra något stötande så kommer redaktionen att hantera det "kritiskt och grundligt".

Samtidigt meddelar Viaplay att man ska göra en dokumentär om Haalands uppmärksammade övergång till Manchester City.

– Det är kommersiellt, och då bevakar vi honom redaktionellt enligt gällande journalistiska principer. Det finns egentligen inget hokus pokus i det, säger Oma.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons