Annons

Vipers föll knappt i första kvartsfinalen

Värsta SSL-rivalen Mullsjö AIS besegrade Växjö Vipers med uddamålet i den första SM-kvartsfinalen i bäst av sju. Men det handlar om först till fyra segrar och på lördag flyttar lagen till Växjö och Fortnox Arena.
MULLSJÖ • Publicerad 21 mars 2019
Blåklädda Mullsjö jublade medan vitdressade Vipers misströstade.
Blåklädda Mullsjö jublade medan vitdressade Vipers misströstade.Foto: Pontus Steneros

I den första perioden i den kokande Nyhemshallen åkte Vipersbacken Niklas Ramirez på en smäll och tvingades ledas av planen i första pausen.

– En superful tackling som förmodligen är en knäskada på Ramirez. Det är helt otroligt att Mullsjö kommer undan med en sån sak. Som jag ser det kommer han mot ett uträckt knä och då smäller det. Om inte domarna tar för sånt då kommer det här bli jättejobbigt för då står vi här med fem korsbandsskador till när detta är slut, säger Vipers tränare Niklas Nordén.

Annons

Kan det vara slutspelat för den här säsongen för Ramirez?

– Tyvärr tror jag det.

Samtidigt som Ramirez fördes till sjukhus för vidare undersökning gjorde sig Växjö Vipers redo för den andra perioden, där man tvingades möblera om en del i formationerna.

1–1 var ställningen efter första 20 efter att Karljohan Ahlroth givit Vipers ledningen och att Jesper Kivipaasi kvitterat.

Oavgjort var smickrande för Vipers med tanke på Mullsjös press. Ett stolpskott, ett ribbskott och flera bravader i målet av Viktor Kastengren gjorde dock att matchen levde i högsta grad.

Matchen präglades av känslor både på och utanför planen. Jesper Sankell, med Mullsjö som moderklubb, var en av de allra hetaste spelarna.

Efter bråk med Mullsjöforwarden Anton Vestlund åkte Sankell på en femminuters utvisning medan Vestlund fick två minuter. Vipers höll dock tätt i det tre minuter långa boxplayet.

Sankell hamnade senare i matchen även i klinch med Rikard Eriksson och tvingades linda om en ömmande handled innan han kunde fortsätta spela.

I den andra perioden fortsatte Mullsjö att dominera och drog ifrån till 4–1 efter tre gjorda mål.

Vipers hade tre mål att hämta upp i den tredje och gav aldrig upp hoppet. Manuel Engel reducerade till 4–2 i powerplay och Karljohan Ahlroth gav Vipers ordentlig närkontakt med sitt andra mål för kvällen till 4–3.

Annons

Men några fler mål föll inte och Vipers har hamnat i 0–1-underläge i matchserien mot antagonisten Mullsjö.

– Det skiljde ett mål och det är 1–0 till dom. Det är inte mycket mer än så, men jag tycker att vi blev en otrolig erfarenhet rikare på de två första perioderna där vi inte var så pass påkopplade som Mullsjö faktiskt var och där avgjorde dom matchen. Sen tog vi över allt i tredje och jag tycker nästan vi var värda 4-4 också, säger Niklas Nordén.

Vad var det ni gjorde annorlunda i tredje perioden?

– Vi ändrade i vår plan lite grann såklart. Tankesättet hur vi verkligen ska göra vissa saker och det fick vi rätt bra träff på. Utan att gå in i detalj handlade det om tekniska smågrejor. Men det är också det här med närkampsspelet. Jag tror att vid alla deras fyra mål hade dom vunnit en närkamp precis innan. Det vi nånstans om att det ska inte få hända.

Vipers bästa enhet var den tredje med Johan Roos och Christopher Holmér som backar bakom Karljohan Ahlroth, Victor Hanson och Ted Nivestam, som senare gick ner som back i andrafemman och ersattes av Samuel Folkesson Algman.

– Jag tycker vår femma spelade ganska bra och vi vet också vår uppgift. Nu fick vi in två bollar, men jag tycker att laget i sig kan höja sig. Men att en femma eller två femmor släpper in mål eller att vi gör mål det ska inte spela så stor roll. Jag tycker vi kan göra en bättre match allihop och det är det vi måste lägga fokus på, säger tvåmålsskytten Karljohan Ahlroth som redan blickar fram mot lördagens första returmöte hemma i Fortnox Arena.

– Det här var första matchen i bäst av sju. Det är bara att släppa det här och går vidare.

Musikhjälpen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons