Annons

"Visst är vi alla en aning chockade"

Beskedet om likviditetskrisen i Taif kom som en överraskning för klubbens spelare och ledare.
- Jag vet fortfarande inte särskilt mycket om det här, sa lagkaptenen Anders Åkesson i går kväll.
- Visst är vi alla en aning chockade, sa tränaren Staffan Nykvist.
Sport • Publicerad 3 januari 2006

Under intervjun övergår dock Nykvists förvåning alltmer i ilska.

- Man ska ta mig faen fullfölja det man gett sig in i. Jag hatar folk som kliver av mitt i, säger Nykvist när vi ber honom kommentera styrelsens förslag på lösningar.

Annons

Men även om föreningen inte behöver ta det oerhört drastiska beslutet att omedelbart avveckla sin verksamhet på A-lagsnivå kan Nykvist och hans spelare längre fram i vinter drabbas av Taifs pengabrist.

Ordföranden Tommy Palmér säger nämligen så här om möjligheterna att klara av allsvenskt spel i framtiden.

- Om vårt A-lag når allsvenska kvalet och sedan fixar en allsvensk plats ska vi göra allt för att ta fram de pengar som ett allsvenskt äventyr kostar. Men givetvis kan vi inte garantera något.

Kort sagt: Taif är i stort behov av de cirka 500 000 kronor som ett allsvenskt kval ger i intäkter, men tveksamt till om man har råd att spela i allsvenskan.

Det är den tveksamheten som irriterar tränare Nykvist.

- Jag har nu bott i Tingsryd i snart två år och vet att det finns starka krafter i samhället som vill se allsvensk hockey i Dackehallen igen. Det jobbar också jag och mina spelare för.

Lagkapten Åkesson är inne på samma linje:

- Vi spelare måste helt fokusera på det sportsliga. Ytterlighetsalternativet att lägga ner A-lagsverksamheten förstår jag ärligt talat inte. Trots allt är det väl A-laget som ger föreningen de största intäkterna, säger han.

I sin "nulägesbeskrivning" flaggar styrelsen för fler förändringar. Bland annat vill klubbledningen reducera lönekostnaderna för A-laget genom att minska antalet kontraktsbundna spelare till 17 (varav två målvakter). Fjärdefemman ska i framtiden sättas samman av spelare från j- och u-laget.

- Om styrelsen fattar ett sådant beslut är det bara för mig att acceptera, säger Staffan Nykvist.

Annons

Men vad tycker du om förslaget?

- Det är svårt att lotsa in många unga spelare i ett A-lag på den här nivån. Då får man antingen sänka den sportsliga målsättningen eller se till att de sjutton kontraktsbundna spelarna är extremt meriterade.

Ordförande Palmér hoppas vidare på en "reducerad lönebudget genom att i framtide finna fler anställningssynergier med Wasaskolan".

Det betyder i klartext att framtida Taiftränare ska få halva sin lön från Taif och halva sin lön från Wasaskolans hockeygymnasium.

Men det betyder förstås också att framtida Taiftränare ska jobba betydligt mer på gymnasiet än vad som hittills varit fallet.

- Jag har inget emot att hjälpa till på hockeygymnasiet. Det gör jag redan nu trots att det inte står något om det i mitt kontrakt. Men jag tycker det är helt galet att ändra på en fungerande verksamhet och för tillfället fungerar gymnasiet mycket bra med Christian Karlsson, Eskil Norström och Johan Clarberg som tränare, säger Staffan Nykvist.

Ännu mer bestämd i rösten blir Tingsryds A-lagstränare när han ombeds kommentera det faktum att löneutbetalningarna i slutet av månaden inte kan garanteras på grund av nuvarande likviditetskris.

- Det vill jag inte ens tänka på i dagsläget...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons