Annons

VM-redo efter skräckskadan: "Är övertygad"

Han är ännu inte helt återställd efter den otäcka skadan på EM.
Men Kristian Karlsson, 31, räknar med att vara redo till lag-VM i bordtennis – även fast det känns lite annorlunda.
Bordtennis • Publicerad 12 september 2022
Kristian Karlsson är på väg tillbaka efter sin otäcka skada. Arkivbild.
Kristian Karlsson är på väg tillbaka efter sin otäcka skada. Arkivbild.Foto: Per Hällström/TT

Kristian Karlsson tvingades bryta EM-semifinalen mot slovenen Darko Jorgic i augusti. Karlsson slog handen blodig och fick tårögd kasta in handduken.

Tre veckor har gått sedan dess och även fast han är på god väg är 31-åringen, som är regerande världs- och Europamästare i dubbel med Mattias Falck, ännu inte helt återställd.

Annons

Karlsson har fått en ärrbildning över handen som gör att det inte känns som det brukar.

– Det är inte själva ärret som är problemet utan köttet där inne som inte riktigt har läkt än. Så förstod jag det på läkaren. Det kommer vara lite annorlunda med det här ärret. Racketen kommer att kännas annorlunda nu i början, men det kommer man att vänja sig vid, säger Karlsson.

Problem med serven

Efter skadan har Karlsson tränat två pass och han säger att läkeprocessen går enligt plan. Till stor del har han kunnat spela sitt spel som vanligt, men det är framför allt en detalj som nu i början inte har varit som vanligt.

– Det enda jag inte kan göra riktigt är att serva. Då lägger jag det mot ärret. Så det har varit lite serveträning, säger han.

Men till lag-VM i Chengdu som inleds den 30 september ska det inte vara några problem.

– Det ska ha läkt till dess. Det är förhoppningen och det är jag övertygad om, säger han.

TT: Vad kan man förvänta sig av er på VM?

– De senaste mästerskapen har vi nästan alltid tagit medalj, förutom på OS då. Vi siktar på att förfina vår bronsmedalj från förra lag-VM (2018).

Förutom Karlsson består den svenska herrtruppen av Jon Persson, Anton Källberg, Truls Möregårdh och Mattias Falck. Karlsson tror att det kommer att bli "skitbra".

– Vi håller hög klass och har en bred trupp, säger han.

"Det vore bragdartat"

Annons

En annan som har siktet inställt på medalj är herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

– Så som spelarna har spelat den sista tiden är det klart att medalj är målsättningen. Nu har det ju inte varit lag-VM sedan vi tog medalj sist, 2018 i Halmstad, så det tycker jag är realistiskt, säger han.

TT: Någon särskild valör?

– Det där är alltid lurigt. Att säga guld är väl tufft när Kina inte har fått stryk sedan vi slog dem för 22 år sedan. Att göra det på deras hemmaplan vore bragdartat.

Den svenska damtruppen består av Linda Bergström, rankad 47:a i världen, Stina Källberg (61), Filippa Bergand (203), Matilda Hansson (278) och reserven Rebecca Muskantor (255).

– Jag tror att nästan alla spelare, med något enstaka undantag, känner att man har lite mer att ge än vad vi lyckades få ut på EM. Jag tror att de kommer revanschsugna till VM, säger damernas förbundskapten Tobias Bergman.

Fakta: Lag-VM i bordtennis i Kina

Den svenska VM-truppen:

Damer: Linda Bergström (49:a på världsrankningen ), Stina Källberg (61), Filippa Bergand (208), Matilda Hansson (285). Reserv: Rebecca Muskantor (252).

Herrar: Truls Möregårdh (6), Kristian Karlsson (17), Anton Källberg (19), Mattias Falck (33), Jon Persson (42).

Mästerskapet spelas i Chengdu mellan den 30 september och den 9 oktober.

Turneringen blir det första världsmästerskapet för lag som spelas sedan VM i Halmstad 2018. Då blev det svensk bronsmedalj efter uttåg i semifinalen mot Kina. Lag-VM 2020 skulle ha spelats i sydkoreanska Busan men ställdes in.

På herrsidan har Kina vunnit nio raka guld och är favoriter i år igen. Senast en annan nation tog guld på lag-VM var Sverige i Kuala Lumpur 2000.

På damsidan har Kina vunnit fyra raka guld. Man har vunnit tolv av de tretton senaste mästerskapen. Singapore vann 2010.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons