Annons

Waldos alla idrottsidéer hjälper en god sak

Jan-Olof Waldos huvud är fullt av idrottsliga idéer. Ordföranden i Waldos Wänner funderar dagligen på hur minnet av hans son Andreas, som gick bort i cancer för ett år sedan, ska bevaras – och vilka unga idrottare som ska få stiftelsens stipendier.
växjö • Publicerad 22 oktober 2018 • Uppdaterad 26 oktober 2018
Sportsligt arbete. Jan-Olof Waldo är ordförande i Waldos Wänner. En stiftelse som bildats till minne av en lokal idrottskille, Andreas Waldo, och som nu ekonomiskt hjälper andra unga lokala idrottskillar och idrottstjejer.
Sportsligt arbete. Jan-Olof Waldo är ordförande i Waldos Wänner. En stiftelse som bildats till minne av en lokal idrottskille, Andreas Waldo, och som nu ekonomiskt hjälper andra unga lokala idrottskillar och idrottstjejer.Foto: Lena Gunnarsson

I början av året blev Isac Ripsäter och Vera Arvidsson de första mottagarna av 10 000 kronor vardera från Waldos Wänner. Nu har det blivit dags att söka 2019 års stipendier. Precis som senast är det idrottare från Kronobergs län i åldrarna 13–19 år som kan söka.

– Vi tänker inte bara bedöma de sökandes sportsliga kvaliteter utan även ta stor hänsyn till deras personligheter. Stipendiaterna ska vara bra kompisar och ha känsla för fair play. Alltså idrottare i Andreas Waldos anda, säger Jan-Olof.

Annons

Samtidigt som stipendierna delas ut skänker Waldos Wänner varje år 10 000 kronor till föreningen Ung Cancer.

– När Andreas var sjuk stöttades han på ett fint sätt av Ung Cancer så det känns väldigt bra att nu varje år kunna bidra till deras utveckling.

De första två månaderna efter Andreas död i oktober 2017 strömmade inte mindre än 300 000 kronor in till Waldos Wänner. I skrivande stund finns drygt 450 000 kronor på kontot och nästan alla pengarna har kommit i form av gåvor från privatpersoner.

Men såväl elitklubbar, som Växjö Lakers, och mindre klubbar, som IF Rejban, hjälper till genom att ha Waldos Wänner-loggan på sina dräkter.

”När Andreas var sjuk stöttades han på ett fint sätt av Ung Cancer så det känns väldigt bra att nu varje år kunna bidra till deras utveckling” säger Jan-Olof Waldo.
”När Andreas var sjuk stöttades han på ett fint sätt av Ung Cancer så det känns väldigt bra att nu varje år kunna bidra till deras utveckling” säger Jan-Olof Waldo.Foto: Lena Gunnarsson

– Pengarna vi får in går tillbaka till idrotten och Ung Cancer. Men för att kunna fortsätta med våra stipendier i många år framöver har vi en del idéer kring hur vi kan sprida kunskapen om Waldos Wänner och samtidigt få in ytterligare pengar, berättar Waldo.

Någon gång under våren och sommaren kommer en golftävling att arrangeras i samarbete med Glasrikets GK.

Den 6 mars kommer Waldos Wänner ges möjlighet att berätta om sitt arbete samt sälja armband i samband med Växjö Vipers SSL-match hemma mot Pixbo.

Eventuellt blir det även konserter och/eller föreläsningar med Waldos Wänner som medarrangör. En resa till Anfield Road i Liverpool nästa höst finns också på "att göra"-listan. Andreas var nämligen en stor supporter till Liverpool FC.

– Bemötandet vi får när vi lanserar olika idéer värmer verkligen alla oss som jobbar med stiftelsen. Jag minns speciellt ett tillfälle i början av Waldos Wänner-tiden när jag kontaktade Växjö Lakers för att be om hjälp med en sak och deras försäljningschef Fredrik Sandberg svarade "klart vi hjälper er, det är precis detta vi är till för", säger "JO".

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons