Annons

Wibrån hyllades av 20 000 fans

En omröstning på Hansa Rostocks hemsida fick till följd att Peter Wibrån avbröt Östers träningsläger i Turkiet.
Den slitstarke mittfältaren valdes nämligen in tidernas Hansa-elva. I onsdags hyllades han av 20 000 fans i samband med klubbens 40-årsfirande.
- Det känns oerhört ärofyllt, säger Wibrån.
Sport • Publicerad 20 januari 2006

Klubben som vann det sista östtyska mästerskapet (1990/91) fyller 40 i år. Till födelsedagsfestligheterna hade alla (!) före detta A-lagsspelare bjudits in, liksom Bayern München. Före träningsmatchen mellan dagens Hansaelva och de tyska mästarna hyllades de elva bästa spelarna i klubbens historia. Fansen hade röstat fram en "Jubileums-Elf", med två svenskar. I anfallet fanns Magnus Arvidsson, fortfarande i klubben. Och på mittfältet alltså Peter Wibrån.

"Hansas första Sverige-import ... och den förste utländske kaptenen. Ett mönster av uthållighet och arbetsvillighet," står det bland annat i motiveringen på Hansas hemsida.

Annons

- Det är ju ett bevis på att jag fortfarande är omtyckt i Rostock, att jag gjorde ett bra jobb, säger Peter Wibrån.

Varför tror du att är så omtyckt av fansen?

- Jag försökte ta mig tid att skriva autografer, och för att säga några ord när det var någon som ville prata. Sedan är jag väl en sådan spelartyp, som ger mitt yttersta. Det uppskattades nog.

Peter Wibrån kom till Hansa från Helsingborg 1998, och stannade till sommaren 2003. Totalt blev det 147 matcher och 17 mål i Bundesliga.

I dag huserar Hansa i 2.Bundesligas nedre regioner.

- Klubben går igenom en generationsväxling. De har tagit upp en hel del spelare från amatörlaget, och laget är inte riktigt moget för att gå upp i Bundesliga igen. Men på sikt tror jag att de kan komma tillbaka. Regionen behöver det, eftersom arbetslösheten är hög där och fotbollen är stor för alla i Rostock, säger Peter Wibrån.

Träningsmatchen mot ett halvordinare Bayern gick i alla fall hyfsat. Men som sig borde vann Bundesligas bästa lag på Ostseestadion, med 2-1 efter mål av Ismaël och Paulo Guerro. Efteråt blev det bankett för ett par hundra före detta Hansaspelare.

I går var Peter Wibrån tillbaka i Växjö. Som är aningen kyligare än det Turkiet han lämnade i tisdags.

- Lägret med Öster var riktigt bra - ett av de bättre jag varit på.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons