Annons
Nyheter
Håkan Danielsson borde vara världens lyckligaste travtränare.
När han var Tingsryds ende professionelle tränare byggde kommunen en travbana för 60 miljoner kronor.
Danielsson är fortfarande Tingsryds ende professionelle travtränare.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2006
Johan Persson
Johan PerssonFoto: 

Han såg nöjd ut när han satt med ett sällskap i ett tält på travbanan i går. Med stjärnkuskar som Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Johnny Takter på besök blev det inga styrningar för bygdens son.

n n Det är lätt att raljera över djärva satsningar som Tingsrydtravet, särskilt när de kostar skattepengar. Jag läste ett debattinlägg om att Tingsryds kommun med tanke på alla bilägare borde satsa på en racerbana över den unika distansen en sjömil.

Annons

Lite humor gör livet lättare att leva.

Jag hoppas att de har en stor portion humor i Tingvalla Travsällskap. Den senaste tiden har de fått höra en hel del gliringar, klagomål och spydiga kommentarer från folk som tycker att det behövs mer pengar till förskollärare, vårdbiträden och andra kommunala angelägenheter.

Jag tror att kritikerna gör det väl lätt för sig. De största slantarna som lagts på travbanan hade inte gått att få loss till kommunala verksamheter. Satsningen på travbanan har gjort att miljontals kronor satts i arbete i den lokala ekonomin. Uppdrag som genererat jobb och skattepengar. En stor del av pengarna är dessutom EU-medel som aldrig hade hamnat i Tingsryd om det inte funnits något lämpligt projekt.

Det har sagts att när en satsning är bärkraftig fixar marknaden den på egen hand. Men hur många större idrottsanläggningar utanför storstäderna byggs helt utan kommunalt eller statligt stöd? Och är det någon som har kommit med en bättre idé än en rekordbana för trav?

Skulle stärka ställningen I går ver det meningen att Tingsrydtravet skulle stärka sin ställning genom en välbesökt rekorddag. Det slogs många rekord, men inget riktigt hett. Erik Adielsson och Improve Ås tangerade Veijo Heiskanens och Zerberus två år gamla banrekord på 1.11.3. Efteråt öste Adielssson beröm över banan. Det brukar kuskar och tränare göra.

De 3 500 åskådarna såg belåtna ut i solen. Många satt tillbakalutade i campingstolar, granskade spelmöjligheter och svalkade sig med förfriskningar från medhavda kylväskor. Tingsrydtravets besökare brukar vara belåtna, åtminstone när det inte regnar.

n n En läktare med skydd mot regnet, lite växter och en högtalaranläggning som gör att man hör kuskintervjuerna skulle avgjort höja trivselfaktorn. Kanske kan det komma nu när travsällskapet börjar få ordning på ekonomin.

Det har varit kärvt, men sportchefen för travets södra region, Mats Ahlkvist, är övertygad om att Travsveriges intresse för Tingsrydtravet är så stort att det kan bestå och utvecklas på sikt.

Jag tror ett problem är att många fortfarande jämför med den succéfyllda invigningen då det kom toppkuskar och över 12 000 åskådare. Den dagen blir svår att matcha.

Ett annat problem är att Tingsrydtravet setts som dragmotor för hela kommunen. Då är det lätt att bli överambitiös. Det kan säkert vara en nyttig hjälpmotor, men i första hand måste travet klara sina egna förutsättningar. Tillsammans med bollhallen, ishallen, äventyrsbadet, kulturverkstaden och flera andra inrättningar bör det göra Tingsryd till en lite attraktivare plats att bo på.

Annons

När Smålandsposten för några år sedan jämförde kranskommunerna runt Växjö, konstaterade vi att Tingsryd var den djärva och Lessebo den försiktiga. Men helt plötsligt fick Orrefors Kosta Boda en aktiv ägare som inte bara ville utveckla glasnäringen utan också dess omgivning.

Tur hjälper Det är förstås inte förbjudet att ha tur.

Som Öster.

Tänk att hitta en VM-stjärna som hellre spelar i Öster för småpengar än i Qatar för 300 000 kronor i månaden. Bara för att de är så snälla i Växjö.

n n Jag kan ha missbedömt mänsklighetens strävan efter ekonomisk vinning, men är det verkligen ingen annan som undrar över hur den där Akwa har tänkt. (Själv hade jag tagit första flyget till Qatar, och det hade inte bara varit för att det regnar mindre där.)

Kanske är det bara agenten Bruno Amadeaus som tänker och bestämmer åt Akwa. Om jag ledde en fotbollsklubb som brydde sig om moral och anseende hade jag ställt mer än en fråga till Massa Amadeaus.

Visst låter det som ett spännande upplägg att talanger från Angola kan komma till Växjö för att utvecklas. Jag kan ha drömt, men jag precis för mig att Öster varit på gång mot liknande geniala samarbeten förr, utan att det blivit något minnesvärt resultat.

Efter insatsen i VM kan Akwa knappast behöva Öster som skyltfönster. Tills vidare är jag skeptisk till hela historien.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons