Annons
Nyheter

Jag kände vårdoft och ljumma vindar inne i Tipshallen

Elfsborgs Anders Svensson trippade runt och slog läckra passningar. Halmstads Martin Fribrock sköt en rökare i krysset. Östers Ingemar Teever nickade mål på Pavel Zavadils hörna. Då behövdes inte mycket fantasi för att känna vårdoft och ljumma vindar.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006
Johan Persson.
Johan Persson.Foto: 

När jag kom ut från Växjö Tipshall kallade snödrivor och kyla mig åter till den bistra verkligheten. I mörkret på parkeringen stod bilen och väntade på att få rutorna skrapade.

Fortfarande ska vi ta oss igenom februari och mars innan det blir allsvensk premiär första veckan i april. Under två dagar har jag sett prov på vilka sköna fotbollskonster vi har att se fram emot, men också bevis på att lagen behöver alla de där veckorna för att hitta försvarspositioner och löpvägar, rätt uppställningar och nya spelare.

Annons

I dag väntar Östers sportchef Leif Widén och tränare Lasse Jacobsson besked från styrelsen på om det finns pengar för en ny målvakt. Lite sent påtänkt kan tyckas, med tanke på att paret Björn Stringheim/Robin Malmkvist varit klart sedan länge.

Kollat nya målvakter i det tysta

Förklaringen till det plötsliga intresset är att Helsingborgs försäljning av Atiba Hutchinson gett extra klirr i Österkassan. I det tysta har Widén och Jacobsson kollat målvakter en längre tid.

I testmatcherna visade estländaren Martin Kaalma lugn och fina parader, inte minst på de amerikanska straffarna. Han är dock något kort och kom aldrig upp på inlägget som gav Halmstad 2-2.

Jag är kluven inför behovet av en ny målvakt. Visst kan det kännas tryggt att ha landslagsmeriterade Kaalma bredvid erfarne Strigheim och lovande Malmkvist. Men behövs verkligen både hängslen och livrem för att hålla byxorna uppe? Stringheim har visat att han håller i allsvenskan, Malmkvist är pojklandslagsmålvakt och fyller 19 i år. Att kastas in i hetluften i unga år har varit första steget mot genombrottet för flera stormålvakter. Självförtroende byggs också av förtroende.

Mer akut att förstärka försvaret

Då är det mer akut för Öster att förstärka försvaret. Särskilt när Halmstad fick fart på bollen i första matchen hade Växjös backar svårt att hänga med. Mittbacken Marco Da Silva saknades, men också en inspelad, fulltränad vänsterback.

Kanske kan den mannen vara makedoniern Nikola Gjosevski (bilden), även om det var svårt att avgöra i lördags. Efter en förvirrad första insats i den nya omgivningen, svarade han för en habil uppföljning. Desto tydligare var tecknen på att Öster hittat rätt med sina stora värvningar inför den allsvenska comebacken.

Helgi Valur Danielsson var oftast på rätt plats i sin defensiva mittfältsposition och hade förmågan att komma ur trängda lägen med korta och säkra pass. När de svårare långbollarna sitter bättre blir han ovärderlig.

Teever hann visa varför han är här

Annons

Ingemar Teever var stundtals anonym, men hann visa varför han är här. Två mål på två matcher mot Halmstad var ett fint facit i en ovan miljö.

Båda gångerna var Pavel Zavadil framspelare. Tjecken som efter sitt frisparksmål mot Halmstad fick East Front att stämma upp i en lycklig sång. Känslan för fasta situationer och öppnande passningar kan göra honom till publikfavorit på Värendsvallen.

De nya namnen kan bli sensationer, men även några gamla namn kan överraska experterna som räknat ut Öster. Jag tänker på John Pelu, som är snabb, konstruktiv och sprudlar av energi. Jag tänker också på Emin Nouri, som är stark man-mot-man och blir allt bättre på att värdera situationerna.

Östers cupseger en smula tursam

Att Öster lyckades vinna Euro Accident Cup var något överraskande, en smula tursamt och god reklam för fortsättningen. Tänk dock på att det hänt förr att Öster visat lovande takter i Tipshallen i januari, utan att lyckas med uppföljningen. Matcherna varade bara 40 minuter. I allsvenskan blir det 90, och det är oftast sista 20 som avgör.

Frågan om hur Euro Accident Cup skulle avgöras vållade huvudbry både för deltagare och publik. Det var inte lätt att begripa spelschemat och arrangerande Öster gav klen hjälp.

- Nu ska vi bara hitta i systemet, om vi ska spela igen eller hur de har tänkt sig, sa Halmstadstränaren Janne Andersson efter sista gruppmatchen.

Han var inte ensam om att sväva i ovisshet.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons