Annons
Nyheter

Krönikan: Framtiden får vänta

För första gången den här säsongen har Växjö Lakers blivit helt utan poäng i tre raka elitseriematcher.
Därmed kan Janne Karlssons gäng glömma slutspel.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2012

Istället återstår en desperat kamp för att undvika kvalserien. En kamp som inte blir direkt enklare av att Växjö fick både Mike Iggulden och Erik Josefsson skadade i Karlstad i går.

Annars började gårdagen bra. När jag skulle trycka ut mina tågbiljetter på stationen i Växjö hade jag, ännu en gång, tilldelats en kod som började med siffrorna VLH... Ett gottt omen.

Annons

Och mitt i första perioden gav comebackande Johan Andersson Växjö ledningen.

Men regerande svenska mästarna Färjestad vände. Vann med 3–2 och säkrade en plats i SM-slutspelet. För Växjö däremot väntar nu en oviss framtid.

Av naturliga skäl vill inte Lakers sportsliga ledning prata offentligt om hur nästa säsongs upplaga av Växjö Lakers kan tänkas se ut.

Främsta anledningen till det är att ingen i nuläget vet om Växjö spelar i elitserien eller i allsvenskan 2012/2013. Men givetvis pågår framtidsfunderingar i Lakers trots de ovissa förutsättningarna.

En fråga som var uppe till diskussion redan inför fjolårets säsong var huruvida Växjös tränarstab borde utökas.

I går hävdade en kvällstidning att Växjö är intresserat av nuvarande Karlskogatränaren Sam Hallams tjänster till nästa säsong.

Växjös sportchef Henrik Evertsson varken bekräftar eller dementerar uppgifterna, men de verkar inte helt ologiska.

Av klubbarna i elitserien är det nämligen bara AIK, Frölunda, Modo och Växjö som i nuläget nöjer sig med två tränare.

Eftersom Janne Karlsson har kontrakt med Växjö Lakers till 2014, och assisterande tränaren Fredrik Hellgren är tillsvidareanställd av Växjö Lakers, skulle det i så fall inte handla om att ersätta någon av de två utan om att utöka tränarstaben.

Detta förstås under förutsättning att Lakers spelar i elitserien även nästa säsong.

Annons

Vanligast i elitserieklubbarna är att man har tre A-lagstränare. Luleå är "värst" med tre tränare, en videocoach och en målvaktstränare. Alltså fem heltidsanställda tränare. Men så toppar laget också elitserietabellen.

Luleås fem man starka ledarstab kan jämföras med Växjös två och en halv tjänst (Janne, Fredrik samt målvaktstränaren Anders "Ankan" Svensson).

När det gäller Sam Hallam har jag enbart positiva intryck. Men Hallam borde vara ett attraktivt namn för fler klubbar än Växjö Lakers (AIK till exempel) oavsett hur det går för hans BIK Karlskoga som just nu ligger trea i allsvenskan.

En genomgång av Växjö Lakers A-trupp visar att det "bara" är följande spelare som har kontrakt även över nästa säsong:

Backarna Jonas Holös och Tom Linder, centrarna Brad Moran och Dennis Rasmussen samt Tomi Kallio, Johan Andersson, Mikael Eriksson och Gustav Hjalmarsson.

Man kan i det sammanhanget anta att flera av ovan nämnda spelare dessutom har klausuler i kontrakten som gör det möjligt för dem att lämna Växjö i händelse av nedflyttning.

Bland övriga spelare, alltså de som sitter på utgående kontrakt, finns till exempel Martin Gerber, Oscar Alsenfelt, Ilkka Heikkinen, Mike Iggulden, Liam Reddox och Steve Saviano.

Detta är bara en av många anledningar till att det är extremt viktigt för Växjö Lakers att inte förlorar sin elitseriestatus.

En annan är ekonomin. Vd:n Anders Öman sa i Smp Live i vintras att en nedflyttning skulle kosta klubben sisådär 50 miljoner kronor?

Men även om Växjö Lakers får spela elitseriehockey nästa säsong väntar en tuff ekonomisk verklighet.

Annons

De spelare som tog med sig sina allsvenska löner upp i elitserien lär kräva rejäla lönepåslag om föreningen erbjuder spelarna nya kontrakt.

Dessutom ska de spelare som Växjö Lakers väljer att inte erbjuda nya kontrakt ersättas med bättre (och därmed förmodligen dyrare) spelare.

Tjeckerna Karel Pilar och Tomas Netik, anslöt till Växjö under säsongen. De har inte gjort succé. Pilars slarv gav Brynäs segermålet i lördags och i går drog Netik på sig en korkad utvisning som resulterade i Färjestads 2–1-mål.

Sannolikheten att de två spelar i Lakers nästa säsong är alltså liten, även om Pilar inte är bunden av något avtal med Lev Poprad.

Det ska däremot Netik vara, men då bör man komma ihåg att ägarsituationen i den slovakiska klubben är så rörig att laget kanske inte ens kommer till spel i KHL nästa säsong.

Men en betydligt viktigare fråga för alla hockeyvänner i Växjö dessa dagar är förstås vilken division deras favoritlag Lakers kommer till spel i nästa säsong?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons