Annons
Nyheter

Krönikan: Kunos avgång ingen jätteöverraskning

Jag kan inte säga att jag är jätteöverraskad över Peter Kuno Johanssons beslut att avgå som sportchef i Öster.
Nyheter • Publicerad 7 december 2013
Peter Kuno Johansson.:
Peter Kuno Johansson.:Foto: 

När jag pratat med honom senaste tiden har han haft svårt att dölja sin frustration över konsekvenserna av Östers IF:s dåliga ekonomi.

Han har betonat att man inte kan hålla ett framgångsrikt lag utan en fungerande, och förhållandevis omfattande, organisation runt laget.

Annons

Den nedmontering av tränarstaben som pågått under hösten, och kulminerade när Kunos vän och tidigare tränarkollega Jörgen "Divan" Petersson sa upp sig på grund av klubbens ekonomiska problem, bekymrade Kuno mycket.

Dessutom är förstås nedflyttningen för såväl Östers herrlag som damlag två stora misslyckanden - och ytterst ansvarig för Östers sportsliga verksamhet är Peter Kuno Johansson.

Höstens delade meningar mellan spelare och tränare är ytterligare ett tecken på att Kuno inte lyckats med sitt lagbygge.

Sedan herrarna degraderats från allsvenskan har Johansson fått ta emot en hel del kritik från såväl spelare som supportar och oss i media.

Att döma av sättet som Kuno bemött kritiken på drar jag slutsatsen att han betraktat den som väldigt orättvis.

Jag kan tänka mig att Kuno, som är en extrem känslomänniska, mått dåligt av den senaste tidens turbulens.

Även om han försökt hålla masken utåt är det oundvikligt att sportsliga motgångar, ekonomiska problem och spelarkritik tärt på honom.

Kuno kom förmodligen till en punkt då han inte längre ansåg det värt att till och med riskera sin hälsa för jobbet som sportchef i Östers IF.

Nu är frågan vad som händer med tränaren Andreas Thomsson , som Kuno stod upp för in i det sista.

I och med Kunos uppsägning finns plötsligt visst ekonomiskt utrymme för rockader på tränarsidan.

Annons

Å andra sidan måste Öster ha en ny sportchef, och så länge en sådan inte är beredd att vara både sportchef och tränare (alltså en sorts manager) talar allt för att Thomsson blir kvar.

När det gäller tänkbara efterträdare till Kuno är det några namn som direkt "poppar upp" i mitt huvud.

? Jonas Thern var på gång till Öster som tränare redan innan Andreas Thomsson fick jobbet. Han skulle kanske gilla en kombinerad tränar/sportchefstjänst.

? Tonny Westring , mannen som plockade talangerna Emil Krafth, Darijan Bojanic och Johan Andersson till Öster (bara för att nämna några). Jobbar just nu som spelaragent. Bor i Växjö och har kontaktnätet som behövs för sportchefsjobbet.

? Jesper Jansson kanske tycker att han varit sportchef i Helsingborgs IF tillräckligt länge och kan tänka sig att flytta "hem"?

? Hasse Backe har tidigare gläntat lite på dörren för en andra sejour i Öster, men då som manager mer än tränare.

Sedan går förstås Jörgen Lennartsson utan tränarjobb för tillfället. Men hans familj är rotad i Göteborg och Österinviter västerut förutsätter att man väljer att inte fortsätta med Andreas Thomsson.

Det stora problemet för Sven Johannesson och hans kamrater i Östers styrelse är att sälja in Östers IF till "hugade sportchefsspekulanter".

Laget har precis trillat ur allsvensken och brottas med ekonomiska problem.

Vem vill ta sig an en sådan utmaning?

Man kan lugnt säga att personen som gör det har allt att vinna och inget att förlora...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons