Annons
Nyheter

Krönikan: Mitt medlidande med medlemmarna

Medlemmarna i Östers IF är många. Drygt 2 500 närmare bestämt. Inte ens allsvenska klubbar som Elfsborg, Norrköping, Åtvidaberg, Häcken och Mjällby har så många medlemmar.
I går kväll hade hundratals av de 2 500 samlats på Östergatans Restaurang för årligt medlemsmöte. Det blev en het historia.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Östers sportchef Peter Kuno Johansson fick massor av tuffa frågor under det välbesökta medlemsmötet i går kväll. Men när Kuno berättade att assisterande tränaren Jörgen "Divan" Petersson sagt upp sig blev det väldigt tyst i lokalen. Smålandspostens sportchef Dan Magnusson skriver att Petersson "inom kort kommer att presenteras som ny(gammal) tränare i Östers superettanrival IFK Värnamo". Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK
Östers sportchef Peter Kuno Johansson fick massor av tuffa frågor under det välbesökta medlemsmötet i går kväll. Men när Kuno berättade att assisterande tränaren Jörgen "Divan" Petersson sagt upp sig blev det väldigt tyst i lokalen. Smålandspostens sportchef Dan Magnusson skriver att Petersson "inom kort kommer att presenteras som ny(gammal) tränare i Östers superettanrival IFK Värnamo". Foto: PER-ERIK SANDEBÄCKFoto: 
Nödläge. Två av Östers styrelseledamöter, Henrik Stridh och Mats Fransson, ser sammanbitna ut under medlemsmötet. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK
Nödläge. Två av Östers styrelseledamöter, Henrik Stridh och Mats Fransson, ser sammanbitna ut under medlemsmötet. Foto: PER-ERIK SANDEBÄCKFoto: 

Frågorna var många och svaren inte alltid så klargörande.

Men när sportchefen Peter Kuno Johansson plockade fram sin mobiltelefon och läste upp ett mess i vilket assisterande tränaren Jörgen "Divan" Petersson motiverade sitt beslut att säga upp sig kunde man höra en knappnål falla.

Annons

De av medlemmarna som hade hoppats att Öster skulle sparka huvudtränaren Andreas Thomsson blev i samma ögonblick besvikna.

Sedan det framkommit att spelare haft synpunkter på Thomssons sätt att sköta sitt tränarjobb har hans uppdrag blivit svårare, men nu är det alltså "Divan" som går.

Under måndagskvällen ville ingen uttala sig om Peterssons framtidsplaner, men jag kan avslöja att han inom kort kommer att presenteras som ny(gammal) tränare i Östers superettanrival IFK Värnamo.

Sedan Värnamo bestämt sig för att inte förlänga med Sören Åkeby har det varit misstänkt tyst kring Finnvedsvallen.

Och när Kuno i går avslöjade för mig att han och Jörgen pratat framtid i en månads tid insåg jag att Petersson haft ett erbjudande från IFK Värnamo att ta ställning till.

Eftersom Öster samtidigt är mitt i en väldigt tuff ekonomisk situation, och behöver spara även på tränarlöner, kom Värnamos "Divan"-intresse lägligt.

Största problemet med en ansträngd ekonomi är tveklöst att kontinuiteten i verksamheten blir lidande. Peterssons öde är ett exempel på det.

Även när det gäller kontraktsbundna spelare kan jag tänka mig att Kuno kommer att lyssna väldigt noga om det droppar in seriösa bud.

Redan för en vecka sedan skrev jag att Pablo Pinones Arce lär vara en spelare som Kuno knappast kommer slå knut på sig själva för att behålla om det kommer ett seriöst bud. Det Pablo själv skrivit, och sagt, sedan dess förstärker min känsla.

När det gäller de Österspelare vars kontrakt gått ut är det anmärkningsvärt att de nya kontraktsförslag som Öster erbjudit dem har förbehållet "gäller bara om budgeten för 2014 godkänns av styrelsen".

Annons

I praktiken har alltså varken Joakim Wulff , Stefan Karlsson , Månz Karlsson eller Andreas Wihlborg fått några "riktiga" kontraktsförslag av Öster att ta ställning till.

Inte konstigt att Månz (enligt säkra källor) pratar med Åtvidabergs FF och Joakim (enligt mindre säkra källor) kan vara på glid till Falkenbergs FF.

I budgeten för 2013 räknade Öster med en vinst på 3,6 miljoner kronor.

På gårdagens medlemsmöte avslöjades att man nu "hoppas på ett nollresultat".

2013 har helt enkelt varit oturens Öster-år. På alla plan. Driften av Myresjöhus Arena har blivit dyrare än beräknat, publiksiffrorna har varit sämre än väntat och intäkterna från dam-EM blev en besvikelse.

Nu behöver finansiärer med väldigt stora Österhjärtan träda in och rädda situationen.

Det kan man förstås tycka vad man vill om apropå långsiktighet. Men det finns fler elitlag än Öster som är i behov av sådana "privata initiativ" (ordföranden Sven Johannessons ord).

De som sitter i Östers styrelse är nog ganska glada över att det gamla talesättet "när nöden är som störst är hjälpen som närmast" tycks stämma extra bra i deras fall...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons