Annons
Nyheter

Krönikan: Så tar Lakers nästa steg

Växjö Lakers tre senaste resultat: 1–2, 1–2, 1–2?
Att resultatraden som för tankarna till Olle Nordins trista sorti från fotbolls-VM 1990 fullbordades i Jönköping var onekligen lite av ödets ironi.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2014
Unge Christoffer Törngren, en före detta Taif:are, fick nästan tio minuters speltid i derbyt mot Växjö. Foto: LENA GUNNARSSON
Unge Christoffer Törngren, en före detta Taif:are, fick nästan tio minuters speltid i derbyt mot Växjö. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 
Kliver fram. Växjö Lakers Dennis Rasmussen tar sig med stora kliv förbi sina motståndare. Och samtidigt som Lakers förlorade gårdagens derby avslöjade vd:n Anders Öman hur Lakers ska ta nästa steg i klubbens utveckling. Foto: LENA GUNNARSSON
Kliver fram. Växjö Lakers Dennis Rasmussen tar sig med stora kliv förbi sina motståndare. Och samtidigt som Lakers förlorade gårdagens derby avslöjade vd:n Anders Öman hur Lakers ska ta nästa steg i klubbens utveckling. Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

Nordin tränade nämligen Jönköpings Södra åren 2003–2009. Och J-Södra såg förresten, tillsammans med HV 71, till att Jönköping vann gårdagens stadskamp mot Växjö i både fotboll och ishockey.

Men till skillnad från hur dyster framtiden såg ut för Nordins landslag efter det italienska VM-uttåget för 24 år sedan ser framtiden för Sam Hallams Lakers-lag av årgång 2014 ljus ut.

Annons

Gårdagens förlust i Kinnarps Arena var mer oturlig än oroväckande.

Växjö Lakers inledde med att visa upp ett smart bortaspel. Checkade hårt och slog utan onödiga krusiduller ut pucken ur egen zon när så krävdes.

I mittperioden steppade Lakers upp sitt offensiva spel rejält. Gästerna skapade många, och långa, anfall samtidigt som flera av bortaspelarna var beredda att ta skitjobbet framför HV 71:s målvakt Gustaf Wesslau .

Växjös backar storspelade långa stunder, speciellt Eddie Larsson ,Niclas Lundgren och Ville Varakas . De inte bara täppte till bakåt utan låg också bakom flera effektiva spelvändningar.

Varakas smörpass nådde till exempelErik Josefsson som elegant sprätte upp 0–1-pucken på Wesslaus klubbsida (i boxplay!) mitt i matchen. Då var det inte mycket som talade för att gästerna skulle tvingas lämna Kinnarps Arena poänglösa.

Men duktige HV-backen Anssi Salmelas luriga skott blott fyra minuter senare ställde Scott Munroe . 1–1. Om det var en halv målvaktstavla så var Munroes (icke)ingripande vid HV:s segermål en riktigt "Rembrandt".

Stefan Johanssons långskott gick under en helt oskymd Växjökeeper. I samma ögonblick var Munroes många fina räddningar från tidigare i matchen glömda.

Men så är livet för en målvakt. Ett enda misstag brukar bli matchavgörande. Möjligen var det aningen förvånande att Munroe fick chansen i går efter att ha varit med om två övertidsförluster borta mot HV71 tidigare under säsongen samt tisdagens torsk mot Skellefteå.

Men det var inte bara målvaktsmatchen som Lakers förlorade. HV71 tekade bättre än Lakers (35-29) och tacklade mer än Lakers (11–4).

Inte utan att man satt och saknade Robert Rosén , för att förbättra den förstnämnda statistiken, och Johan Markusson , för att förbättra den sistnämnda.

Annons

Men även HV 71 saknade flera nyckelspelare och gav därför fyra juniorer speltid i derbyt. Bland annat före detta Taif-forwarden Christoffer Törngren , född 1994.

Apropå unga spelare vet jag att Växjö Lakers i dagarna bestämt sig för att förbättra, och förändra, sin junior- och ungdomsverksamhet.

När jag på torsdagen pratade med vd:n Anders Öman berättade han att det nu finns styrelsedirektiv på att Lakers inom tre år ska ha fyra A-lagsspelare som kommit fram från den egna verksamheten. Inom sju år ska motsvarande siffra vara åtta och inom tio år elva.

Tuffa krav (Öman ser det som ett krav, inte en målsättning). "Våra J18- och J20-lag ska vara topp 6 i Sverige och våra yngre lag ska kontinuerligt gå till DM-final" säger Öman.

Just nu pågår ett utvecklingsarbete som ska leda fram till en delvis ny organisation med tydligare ansvarsfördelning. "Vi måste börja göra rätt saker tidigare. Vi måste träna mer och med bättre kvalitet. Med våra fantastiska förutsättningar på Arenastaden ska vi kunna vara en ledande klubb i Sverige även på det här området" säger Öman.

Han menar att långsiktiga framgångar för A-laget måste bygga på en stomme av egna spelare. I går talade han bland annat om den "inre styrka" en förbättrad ungdoms- och juniorverksamhet skapar.

Och förändringsarbetet ska börja från grunden. Inom några år är tanken att antalet knattelirare i Lakers Hockey Stars ska ha fördubblats. "Innebär det att vi behöver ytterligare en isyta så får vi se till att fixa ytterligare en isyta" säger Öman.

Samtidigt som A-laget är på väg mot sin bästa säsong någonsin är alltså "Mr Lakers" själv upptagen med visioner för framtiden. Hans planer syftar till att Lakers ska ta nästa steg, för att kunna spela jämnt med till exempel HV 71 även om fem, tio år.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons