Annons
Nyheter

Ledarna viktigast

Nyheter • Publicerad 15 mars 2006

Sitter med Östertruppen på Stadio Giuseppe Meazza och ser Inter gå vidare till kvartsfinal i Champions League. Egentligen ett fantastiskt Inter som ändå inte har en chans mot Juventus i ligan. Inter har länge haft stjärnspelare, men har klubben stjärnledare?

Vi pratar om det vid middagen en kväll på lägret vid Gardasjön. Någon säger att det viktigaste är inte att hitta rätt spelare utan rätt ledare. Sedan löser sig det andra.

Annons

Med Jörgen Lennartsson som Tipselittränare fick Öster fram den mest lovande spelarkadern någonsin med bland andra Hasse Eklund och bröderna Jansson.

När Lennartsson försvann till Helsingborg, tog småländska framtidsmän som Rade Prica och Christoffer Andersson samma väg.

Att påminna om Stig Svenssons näsa för att nosa upp lovade fotbollsspelare i Sydöstra Sveriges skogar och slätter känns nästan onödigt. Ibland råkar rätt man för ledaruppdraget bara finnas till hands som av en lycklig slump. Annars?

Ja, många klubbar verkar ändå fastna för någon person som finns i närheten. Hasse Borg är sportchef i Malmö, Håkan Mild i Göteborg, Stefan Andréasson i Elfsborg. Jag kan inte bedöma alla deras kvaliteter, men att ha spelat i en klubb behöver inte vara bästa meriten för att också bli sportchef.

Hur gör de bästa klubbarna? De värvar de bästa ledarna de kan hitta, även om de råkar finnas hos konkurrenterna. Juventus plockade sin VD från Napoli, Chelsea värvade sin från Manchester United och talangscouten från Tottenham.

Juventus och Chelsea leder sina ligor överlägset. Medan flera konkurrenter verkar agera lite sumpmässigt, förefaller allt noggrant planerat hos de två dominanterna.

Vissa lag värvar mycket, andra värvar exakt och genomtänkt. Det verkar vara skillnaden mellan ett bra lag som Inter och ett mästarlag som Juventus.

Öster har inte råd att göra många missar. Allsvenskan ska snart ge besked om Östers satsning på spelarförvärv bara är större än någonsin, eller om den också är rätt. Därmed får också ledningen sitt betyg.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons