Annons
Nyheter

Stabilt i rinken och spännande utanför

Växjö Lakers spelare kämpar för en kvalplats till elitserien.
Det måste de göra så länge det finns minsta möjlghet att nå dit.
Med 6-2-segern över Oskarshamn i färskt minne, det mest spännande i Lakers händer just nu utanför isen.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006

Oavsett hur det går i resterande matcher har Växjö Lakers gjort en mycket bra säsong. Tänk att klubben som nyligen spelade i fyran har blivit en av Sveriges 25 bästa.

Synd bara att det sker när belöningen blir så liten. Efter att varje säsong haft kvalspel eller play off som morot, verkar Lakers ha landat i Ingenmansland, med god marginal både uppåt och neråt.

Annons

En sak är klar, här går det inte att stanna. Klubben måste vidare. Till elitserien är det fortfarande ett sjumilakliv, men inte till kvalserien.

Jag hoppas att seriemakarna snart ser till att flera allsvenska lag får ett attraktivt slut på säsongen. Tills dess kan det vara en tröst att veta att Lakers faktiskt ligger femma, räknat på de 14 senaste matcherna. Växjölaget har tagit 24 poäng, fler än Rögle, Almtuna, AIK och Västerås under samma tid. Bättre är bara Skellefteå, Bofors, Malmö och Björklöven.

Steget till fjärdeplatsen inte så långt

Visst, det är hela serien som avgör, men räkneexemplet visar att steget till fjärdeplatsen inte är så långt. Särskilt om laget fortsätter att utvecklas.

Möjligheten ökar om Joakim Fagervall blir kvar som tränare. Den här säsongen har han själv ansvarat för värvningarna. Även om det blivit någon flopp, är det tydligt att spelarna passar bättre in i systemet. Vilken dag som helst ska Fagervall lämna besked om han accepterar föreningens bud.

Laget är stabilare än någonsin. Det finns två målproducerande kedjor och en hårt arbetande mer defensivt lagd. Backbesättningen har aldrig varit bättre.

Nästan hela truppen är värd att satsa på till nästa säsong. Frågetecknen är dock många. Lockas succémannen Andrée Persson och backklippan Johan Ejdepalm till elitserien? Är nyblivne pappan Christian Jacobsson motiverad för en fortsättning? Vill alla spelare från sjöarnas land stanna i sjöarnas stad? Chansen för jakande svar är säkert större med Fagervall i båset.

Lakers måste förstärka på målvaktsposten

En viktig punkt som skiljer Lakers från seriens bästa lag är målvakten. Pål Grotnes var bra i går, Pär Åkerström har haft sina höjdpunkter, men ingen av dem kan mäta sig med seriens bästa. På målvaktsposten behöver Lakers förstärka.

En annan avgörande faktor till att Lakers inte hänger med de bästa lagen är powerplay-spelet. En riktigt tung slagskytt kan höja effektiviteten.

Annons

För att ställa ett ännu vassare lag på benen när allsvenskan drar igång till hösten krävs ekonomiska resurser.

Växjö Lakers hoppas mycket på moderniseringen av ishallen som skissas i Arenastaden-projektet, men den dröjer några år, i bästa fall.

Det ekonomiska läget kan bli besvärligt

Under tiden måste Lakers vara tillräckligt attraktivt för att fortsätta locka publik och sponsorer. Med ett lag i Ingenmansland och ett Öster i fotbollsallsvenskan är det en tuff uppgift. Om publiken kryper under gårdagens 2278 åskådare kan det ekonomiska läget bli besvärligt.

En nyckelposition har ordföranden. Att Mats Elmlund är på väg att lämna posten är ingen överraskning. Den leende mannen har förvandlats till den osynlige mannen.

En stor förening kan inte lita på en stark man som gör allting. Ordföranden måste delegera, men han får inte delegera bort sig själv. Det är viktigt med en person som är närvarande och visar att han trivs i rollen. Efter flera års famlande hittade Öster en sådan person i Curt Persson. Han har säkert haft stor betydelse för framgångarna.

Viktigt att få rätt person som ordförande

Lakers har det senaste året visat tecken på svag styrning. Jag tänker på det ekonomiska underskottet och likviditetskrisen i våras. Jag tänker också på hur styrelsen i december i allra sista stund avblåste Joakim Fagervalls spelarjakt.

Att få rätt person som ordförande är viktigt för att Växjö Lakers ska kunna ta nästa steg.

För övrigt var Torsten Yngvesons läckerheter den stora behållningen i går. Särskilt när han samspelade med sig själv via sargen och friställde Christian Jacobsson. Man kan fortfarande lita på teknikens under.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons