Annons
Nyheter
KALMAR (smp) I fjol stod jag i solbrillor i Loverslund och kisade i värmen när Öster förlorade genrepet mot Kalmar med 0-1.
I går hade jag mössan neddragen mot den isande vinden från Kalmarsund när Öster förlorade genrepet mot Kalmar med 0-1.
I bilen hem till Växjö blev slutsatsen densamma: stabilt bakåt och tunt framåt i Öster.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2006

Det fanns överhuvudtaget inte mycket som bländade i går eftermiddag. Ett par läckra framspelningar av Pavel Zavadil och Cesar Santin. Ari Da Silva Ferreiras ryck som bäddade för straffen som avgjorde matchen för Kalmar.

n n Annars var det en fotboll som passade väl att se med uppdragna skuldror och sänkt blick, något att ta sig igenom för belöningen att komma inomhus.

Annons

Väl där lyssnade jag på de båda Markarydskompisarna Lasse Jacobsson och Nanne Bergstrand. De talade belåtet om att spela stabilt, kontrollera matchen och vara disciplinerad.

Nanne Bergstrand tror att Öster kan klara sig bra i allsvenskan. Det gör jag också. Åtminstone defensivt.

Backlinjen höll ihop

Trots spelövertag långa stunder, skapade Kalmar inte många chanser. Det berodde delvis på viss omständighet med avsluten, men också på att Östers fyrbackslinje höll ihop väl.

Fredrik Gustafson har blivit en klippa i mittförsvaret tillsammans med följsamme Marco Da Silva. Erik Tengroth var ett utropstecken i går. Vad resolut han agerade mot Cesar Santin. Jag är inte säker på att Emin Nouri hinner återta högerbacksplatsen till premiären.

Och plötsligt har Öster så många vänsterbackar att det blir plats för två stycken på plan, samtidigt.

Under flera månader sökte Öster efter en ytterback som kunde fylla luckan efter skadade Tyler Hughes och flyktade Markus Jonsson. Per "Texas" Johansson, Mikael Roth, Glenn Holgersson, Gunnar Thor Gunnarsson, Abdout Ahat Sylla och Nikola Gjosevski var namn som diskuterades, innan Tomas Backman slutligen lånades från Djurgården.

Men den som tar vänsterbacksplatsen, åtminstone i premiären mot Göteborg, kan mycket väl bli Fredrik Bild. Bild kom in och gjorde en klart godkänd andra halvlek mot Kalmar. Samtidigt flyttades Backman upp som vänsterytter/vänstermittfältare.

Få alternativ framåt

Rockaden illustrerar Östers situation just nu. Det finns gott om goda defensiva alternativ, men ganska få offensiva.

Annons

Freddy Borg är avstängd mot Göteborg efter att ha blivit utvisad i avslutningsmatchen i fjol. Synd. Borg är nog Östers hetaste anfallare för tillfället.

John Pelu har tagit time-out efter en jobbig försäsong med sjukdomar och en förlorad plats i startelvan.

Pelu borde lära sig av Pär Cederqvist. PC:s plats i förstauppställningen såg också klart hotad ut efter vinterns förvärv. Men Cederqvist viker inte ner sig lika lätt som tidigare. Han rev och slet mot Kalmar och var den anfallare som skapade mest.

Konkurrensen var förstås inte sylvass. Ingemar Teever hade ingenting att hämta i luftduellerna med Patrik Rosengren och Joachim Lantz. En påpasslig skarvning strax över var enda minnesvärda aktionen.

Zavadil väl vågad för Lasses smak

Pavel Zavadil hade ett löst skott på mål som anfallare före paus. Då framstod tydligt också svagheten med att ha honom som vänsterytter. Mot bättre lag som för spelet, är risken stor att Zavadil sällan får röra bollen.

I andra halvlek blev han offensiv mittfältare, med blandat resultat. Zavadil slog några fina passningar, men spelade också väl vågat på egen planhalva, vilket Lasse Jacobsson lät samtliga församlade runt Fredriksskans konstgräsplan få veta.

n n Om meningen är att Zavadil ska vara kreatören i Östers offensiv, måste han dock få en position där han kan spela rollen. Hur Zavadil lyckas, blir förmodligen avgörande för Östers målfabrikation i allsvenskan.

För att klara kontraktet behöver Öster som tur är inte komma före Kalmar. Jag tycker att KFF på många sätt såg bättre ut i går än i fjolårets grenrep. Kanske beror det på Royal Leaguespelet.

Kalmar är fysiskt starkt. Det nya anfallsspelet med tre offensiva mittfältare som kommer rättvända och spelar med ett tillslag kan bli riktigt giftigt. Ari Ferreira på topp ser helt klart vassare ut än Dedé Anderson gjorde förra våren.

n n Att vara näst bäst i Småland är förstås ingen skam.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons