Annons
Nyheter
Svenska folket beundrar idrottare allra mest.
Zlatan och Carro.
Buspojken och den ordentliga flickan.
Det verkar vara dem vi gillar.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2006
Johan Persson
Johan PerssonFoto: 

Varje år publicerar Ica-kuriren en opinionsundersökning om vilka personer som är populärast i Sverige. Länge prenumererade Carl XVI Gustaf på förstaplatsen bland män och Astrid Lindgren bland kvinnor. Två okontroversiella personer, med skillnaden att barnboksförfattare Lindgren litat på sin egen förmåga, medan kung Bernadotte är född till att vara harmlös.

Det var då det. Kungen finns fortfarande högt upp på topplistan, men har fått konkurrens av en ny sort, buspojken. Mest beundrade mannen är Zlatan Ibrahimovic.

Annons

Förutom att han är en rasande duktig fotbollsspelare, är han en person som inte följer lagomvägen. Han bryter mot etiketten och infinner sig inte till den stora galan för att ta emot det finaste priset. Han ligger i fejd med journalister och vägrar ofta att låta sig intervjuas. I skolan var han en bråkstake och karriären räddades förmodligen av att Malmö flyttade upp honom i A-laget när han gjort sig omöjlig bland juniorerna.

Men att Zlatan är en cool kille tycker uppenbart många svenskar, bland andra Mikael Persbrandt.

Persbrandt populär bland kvinnorna

Persbrandt är inte bara kompisen som hämtade Zlatans guldboll. Han är också femma på listan över de mest beundrade männen, ja allra populärast om kvinnorna får välja. Dessutom är han en buspojke.

n n Persbrandt har bråkat på krogen, kört rattfull, dömts till samhällstjänst och blivit omskriven för ett turbulent kärleksliv, bland annat. Bilden som media ger av honom ligger inte långt från de roller som han ofta spelar, tuffa killar som som har lätt för att öppna gylfen.

Popularitetsbarometern visar tydligt att vi inte vill att tjejer ska vara på det viset.

Jag höll på att skriva att svenskarna gillar snälla flickor bäst. Men snäll är fel ord, ordentlig passar bättre. Tjejer vi kan lita på, som gör vad de ska och är trevliga på samma gång.

Carro ställer upp

Som Carolina Klüft. Hon levererar alltid guldmedaljerna vi hoppats på, oavsett Medelhavsvärme, Helsingforsblåst eller skador. Hon gör det med optimism och gott humör. Dessutom ställer hon upp för utsatta människor, som tsunamidrabbade barn i Sri Lanka eller sambon Patrik Kristiansson när han hånas av Expressen.

Annika Sörenstam och Kajsa Bergqvist är två andra idrottare på kvinnornas topplista. Där finns också informatören Lottie Knutson och politikern Margot Wallström. Lika ordentliga och långt ifrån skandaler som Carro.

Annons

För mönstret är tydligt. Busflickor är inte alls lika populära som buspojkar. För att hitta skandalomsusade tjejer måste vi ner till niondeplatsen där Mona Sahlin och Gudrun Schyman samsas. Samtidigt är både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria med högt upp på listan, men inte festprinsessan Madelene.

Frågan är vad iakttagelsen betyder. Kanske att killar inte förlorar lika mycket i anseende på att göra bort sig som tjejer.

Jag hade tänkt skriva att bland det viktigaste som hände Växjö Lakers i fjol var den friande domen mot André Selander. Inte främst för att det hade varit illa om en spelare dömts för att ha slagits med vakter på krogen, utan för att tränarparet Joakim Fagervall och Henrik Evertsson stöttade honom så hårt. En fällande dom hade starkt ifrågasatt Fagervalls och Evertssons omdömen. Förödande för en klubb som vill vara av rätta virket. Nu blev det precis tvärtom, virket visade sig vara friskt och bärkraftigt.

Kanske spelar det inte så stor roll som jag trodde.

Mest synd om killarna

Minns de tre hockeyspelarna som natten före en landskamp gick på krogen och raggade upp en berusad tjej som de hade sex med på hotellrummet. Efter inledande brottsmistanke och moraliserande, blev det i diskussionen snart mest synd om killarna som stoppades av det stygga Hockeyförbundet. Boys will be boys, liksom.

Den som söker förebilder bör dock komma ihåg att även en buspojke som Zlatan Ibrahimovic har jobbat hårt. Sin bländande teknik grundlade han under många ensamma timmar med bollen. Först när han förstod att använda sin briljans i lagets tjänst blev han en verklig stjärna - och riktigt populär.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons