Norrköping till Allsvenskan

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2010

Det dröjde. Men till slut lyckades IFK Norrköping knyta till säcken och ta avancemanget till Allsvenskan. Detta efter en sen och lite tursam vändning borta mot Ängelholm där 18-årige Christoffer Nyman gjorde sitt namn känt i hela Sverige genom att trycka in 2–1-målet bara minuter från slutet.

– Vi har haft chansen så många gånger den här säsongen, men missat alla. Det är så skönt att vi kunde ta den här, säger mittbacken Anders Whass till Norrköpings Tidningar.

Liksom de flesta av lördagens matcher var det inte jättetillställning på Ängelholms IP. Hemmalaget tog ledningen genom Sebastian Andersson , anfallaren som något senare hade en boll i trävirket. ÄFF dominerade spelmässigt men liksom tidigare under året hade laget svårt att utnyttja sina chanser. Inte blev det lättare av att Mikael Dahlgren blev utvisad i början av den andra halvleken och efter matchen var hemmalaget väldigt kritiska mot domaren Bojan Pandzic .

– Hade vi fått 2–0 hade vi punkterat matchen. Sedan förstörs ju mycket av den horribla utvisningen, men vi ska ändå inte förlora det här, säger Jonas Nilsson till Helsingborgs Dagblad.

Det här var Norrköpings eftermiddag. Trollhättan kvitterade borta mot Sundsvall och med mindre än tio minuter kvar att spela styrde Nilsson in Imad Khalilis frispark i eget mål. Och i den 89:e minuten höll sig inhoppare Nyman framme på en målvaktsretur och sköt upp det klassiska laget till Allsvenskan.

– Helt otroligt när man är uppväxt i den här stan och att sen få avgöra. Jag tror inte riktigt jag fattar vad jag har gjort, sa matchhjälten enligt Sportbladet.

Mål: 1–0 (18) Sebastian Andersson (David Bennhage), 1–1 (84) Självmål, 1–2 (89) Christoffer Nyman (Daniel Bamberg).

Ängelholm: Daniel Andersson – Mikael Dahlgren (utv 59), Jakob Augustsson (K), Jonas Nilsson, Jonas Lindh – Marcus Bergholtz, Björn Westerbladh, Robin Nilsson (Patrik Larsson 78), David Bennhage – Jörgen Nilsson (Andreas Karlsson 65), Sebastian Andersson (Robin Staaf 83).

Norrköping: Niklas Westberg – Viktor Rönneklev, David Wiklander, Anders Whass, Caio Mendes (Petru Racu 66) – Riki Cakic (Imad Khalili 59), Marcus Falk-Olander, Eirik Dybendal, Daniel Bamberg (K) – Shpetim Hasani, Bruno Santos (Christoffer Nyman 80).

Eftersom det återstår sex matcher att redovisa kommer de fattas kortare än normalt för att inte det här inlägget ska bli alldeles för långt.

Syrianska FC–Jönköpings Södra 2–1 (1–1)

Även Syrianska är nära Allsvenskan efter lördagens spel. Att Trollhättan snodde poäng av Sundsvall var inte bara negativt för Öster och positivt för Norrköping – det gynnar även Syrianska som bara behöver plocka en poäng borta mot redan klara tabelljumbon Väsby kommande lördag för att säkra sitt första allsvenska avancemang.

– Vi har tagit 29 bra steg och nu är det ett steg kvar. Vi har gjort en fantastisk säsong och nu hoppas jag att vi avslutar den bra. Det skulle betyda otroligt mycket för alla inom Syrianska och för mig personligen, säger Abgar Barsom till Länstidningen Södertälje.

Syrianska fick en drömstart. Peter Ijeh bjöds på friläget som han förvaltade redan i den fjärde minuten, men pressade J-Södra repade mod och kvitterade genom Mathias Etéus innan den första halvleken var slut. Hemmalaget tog tag i matchen en bit in på andra halvlek, särskilt efter Tomas Backmans utvisning, och Ijeh fixade själv den straff han avgjorde matchen på i den 82:a minuten. En billig straff om man får tro J-Södralägret.

– Han hade nog bestämt sig för att ramla. De fick gult kort för filmning redan i första, men så är det. Är det 4 000 på läktaren så får man med sig vissa domslut, säger nye tränaren Hans Lindbom som nu får rikta in sig på ett kval mot tvåan i division 1 Norra.

Mål: 1–0 (4) Peter Ijeh, 1–1 (34) Mathias Etéus (Dennis Östlundh), 2–1 (82) Peter Ijeh, straff.

Syrianska: Dwayne Miller – Isa Demir, Haris Skenderovic, Suleyman Sleyman, Ahmet Özdemirok (K) – Denis Velic, Abgar Barsom – Imad Zatara (Yussuf Saleh 66), Dinko Felic (Obie Etie 77), Robert Massi (Rabi Elia 88) – Peter Ijeh.

Jönköping: Alexander Nadj – Tom Siwe, Jukka Sauso, Markus Thorbjörnsson, Petter Lennartsson (Sheriff Suma 62) – Kristoffer Fagercrantz, Dennis Östlundh (K), Tomas Backman (utv 42) – Mathias Etéus (Patrik Redo 76), Pär Cederqvist, Tommy Thelin (Johan Karlefjärd 90).

GIF Sundsvall–FC Trollhättan 1–1 (1–0)

Två lag som närmade sig kval något. Med tre poäng upp till Syrianska talar det mesta för att Sundsvall får kvala för att nå Allsvenskan, medan Trollhättan med sina tre poäng upp till Öster måste vinna med minst fyra mål i kommande helgs serieepilog mot nykomlingen får att nå kvalet.

– Vi får försöka gå till verket och göra fyra mål mot Öster, det är inte helt omöjligt, säger tränaren L-O Mattsson enligt TTELA.

Jonas Wallerstedt utnyttjade tidigt en målvaktstavla och satte det viktiga ledningsmålet för Sundsvall – till de drygt 1890 personerna på Värendsvallens stora glädje. Hemmalaget pressade på och var vid ett par tillfällen nära att utöka före pausvilan.

FCT kom bättre in i matchen i andra halvlek där Petrit Zhubi kvitterade samtidigt som Degerfors tog ledningen i Växjö och hoppet växte. När Öster sedan kvitterade satsade båda lagen på Norrporten Arena häftigt framåt, men trots många fina kontringslägen blev det inga fler mål.

– Det är bara inse att det blir kval, vi får börja förbereda oss på det, säger tränaren Sören Åkeby enligt Sundsvalls Tidning.

Mål: 1–0 (11) Jonas Wallerstedt, 1–1 (63) Petrit Zhubi (Per Eriksson).

Sundsvall: Tommy Naurin – Billy Berntsson, Fredric Jonsson, Christian Brink, Mattias Nylund – Fredrik Holster, Ari Skúlason – Daniel Sliper (Robert Lundström 49), Alieu Jagne (Hannes Sigurdsson 57), Emil Forsberg – Jonas Wallerstedt (K).

Trollhättan: Rickard Johansson – Per Nylander, Gustaf Segerström, Petter Digneus, Fredrik Olsson – Per Eriksson, Agon Beqiri (Johan Lundgren 53), Tom Pettersson (K) – Boyd Mwila, Victor Sköld (Kim Roger Strand 77), Petrit Zhubi (Bilgin Aliosman 89).

Landskrona BoIS–Hammarby 0–1 (0–0)

Då Giffarna tappade poäng hade Landskrona kunnat närma sig kvalplatsen, men det stora spelövertaget till trots lyckades BoIS inte få utdelning framåt och då passade "Bajen" istället på att släcka Landskronas hopp.

– Det känns bara tomt. Vi spelade så bra i dag, men ibland vill inte bollen in. Det är väl det som har varit vårt problem hela säsongen, säger Hammarbyfostrade Max Mölder till HD.

Landskrona dominerade stort och radade upp heta chanser. Men liksom inledningen på säsongen har BoIS under den senare delen av året haft svårt att utnyttja de lägen som skapas, och efter sin tredje raka förlust är toppstriden för avlägsen.

Hammarby skapade i sin tur inte mycket, men då laget kontrade drygt en kvart från slutet avgjorde Sebastian Castro-Tello matchen.

– Vi för matchen totalt och ska avgöra i första. Men fotboll handlar om att göra mål och vi måste bli mer effektiva framför kassen. Jag är faktiskt ganska förbannad för tillfället, säger tränaren Henrik Larsson .

Mål: 0–1 (77) Sebastian Castro-Tello (Maic Sema).

Landskrona: Peter Karlsson – Max Mölder (Jesper Olsson 86), Linus Malmqvist (K), Tim Andersson, Alexander Zaim – Johan Persson, Fredrik Svanbäck, Thomas Raun – Fredrik Olsson (Linus Olsson 63), Fredrik Karlsson, Patrik Åström (Jens Nordström 81).

Hammarby: Johannes Hopf – David Johansson, Christian Traoré, José Monteiro, Fadi Malke – Petter Furuseth (Sebastian Bojassén 73), Andreas Dahl, Christer Gustafsson (Mauro Saez Jarpa 88), Carlos Gaete Moggia, Maic Sema – Max Forsberg (Sebastian Castro-Tello 56).

Falkenberg–Assyriska 4–1 (3–0)

Seriens odiskutabelt formstarkaste lag behövde bara en halvlek på sig för att punktera hemmamötet med Assyriska. Efter två mål av Marcus Översjö och ett av Mikael Boman hade Falkenberg säkrat sin tredje raka fullpoängare redan i pausvilan.

Assyriska, som hade hoppats in i det sista på att nå kvalplatsen, fick till en reducering i slutet genom inbytte Andreas Haddad , men då replikerade hemmalaget omgående där Stefan Rodevåg , även han inbytt, satte 4–1-målet.

Falkenberg har därmed fortsatt chans på att bli fyra i serien, en sensationell placering med tanke på lagets svaga vår.

Mål: 1–0 (4) Marcus Översjö (David Svensson), 2–0 (30) Marcus Översjö (Mikael Boman), 3–0 (36) Robin Ganemyr, 3–1 (86) Andreas Haddad (Haris Laitinen), 4–1 (89) Stefan Rodevåg (Marcus Översjö).

Falkenberg: Stojan Lukic – Tibor Joza, Daniel Johansson, Kristoffer Englén, Emil Jensen – Christoffer Carlsson (Oskar Andersson 82), Robin Ganemyr (Filip Svenberg 89), David Svensson (K), Tobias Nilsson – Marcus Översjö, Mikael Boman (Stefan Rodevåg 73).

Assyriska: Kristoffer Hedlund – Kyle Konwea, Mikael Thorstensson (Richard Jansson 46), Mohammed Mbye, David Björkeryd (Xhevdet Llumnica 35) – Kevin Walker, Haris Laitinen, Nahir Besara, Stefan Batan – Mikael Ishak (Andreas Haddad 75), Göran Marklund (K).

Örgryte–Brage 0–1 (0–1)

Örgryte hade bollen, Brage gjorde målet och därmed säkrade nykomlingen nytt kontrakt i serien.

Gästerna spelade smart och disciplinerat mot ett Öis som tilläts ha kommandot och skapade också en del farligheter innan Daniel Åkervall väggades fram till hans 1–0-mål mot slutet av den första halvleken, nyförvärvets tolfte mål den här säsongen.

Hemmalaget satsade än mer framåt i andra halvleken där Álvaro Santos byttes in bland annat och Örgryte ökade pressen ytterligare. Brage fick en rejäl chans att avgöra matchen då Åkervall gjordes ner i straffområdet av Robin Jonsson med straff och utvisning som följd. Anfallaren Johan Eklund sköt dock straffen högt över, men trots att Öis bjöds tillbaks in i matchen slutade den med bortaseger.

Mål: 0–1 (39) Daniel Åkervall.

Örgryte: Peter Abrahamsson – Danny Ervik, David Leinar (K), Robin Jonsson (utv 77), Adam Eriksson – Sebastian Johansson (Alexander Mellqvist 46), Valter Tomaz Jr. – Steinthor Thorsteinsson, Markus Gustafsson, Jakob Olsson (Markus Anderberg 86) – Nicolas Sandberg (Álvaro Santos 62).

Brage: Gerhard Andersson – Adam Gradén, Jon Åslund, Niklas Forslund (K), Håkan Malmström – Daniel Åkervall (Magnus Tappert 90), Niklas Sandberg, Tobias Johansson, Robbin Sellin (Pontus Hindrikes 80) – Mattias Wiklöf (Gustav Sundström 87), Johan Eklund.

Ljungskile–Väsby United 1–0 (1–0)

Ett möte med träningsmatchkaraktär där Johan Patriksson blev säsongens sista målskytt på Starke Arvid Arena. Anfallaren fick till en riktig fullträff redan i den sjunde minuten och trots att LSK skapade en drös med heta lägen stannade målproduktionen där.

– Ändå starkt att vinna när vi inte är maxmotiverade. Och trots att Väsby åker ur är det inget dåligt. Dom visade i första halvlek i dag att dom kan spela riktigt fin fotboll, säger tränaren Bosse Wålemark till Bohusläningen.

Väsby spelade som den nu klara tabelljumbon brukade på sistone – med ett fyndigt passningsspel som inte räckte längre än fram till den sista tredjedelen där laget knappt skapade en enda målchans.

Mål: 1–0 (7) Johan Patriksson (Martin Smedberg-Dalence).

Ljungskile: Nick Noble – Michael Thomas, Josemar, Sören Ferm, Rickard Nilsson – Martin Smedberg-Dalence (K) (Samir Fehric 90), Aleksandar Kitic, Genalvo, Erik Nilsson – Johan Patriksson, Gabriel Altemark-Vanneryr (Arash Bayat 75).

Väsby: Peter Rosendal – David Fällman, Eldin Kozica, Sotirios Papagiannopoulos, Mikael Wentzel (K) (Christofer Åhman 84) – Daniel Ålund (Daniel Hoch 57), Daniel Sundgren, Jonatan Lundevall (Adam Modin 66), Alagie Sosseh – Jesper Carlsson, Magnus Eriksson.