Väsby ur Superettan

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2010

Tre lag är nere i två. Som väntat blir Väsby ett av de lag som får lämna Superettan, det står helt klart efter lagets 2–1-förlust hemma mot Degerfors på lördagen.

Väsby gjorde vad de kunde för att gripa tag i det lilla halmstrå som fanns före lördagsmatchen, och laget tog också ledningen. Jesper Carlsson höll sig framme på (ännu) ett försvarsmisstag från Degerfors sida och rundade målvakten Sebastian Karlsson innan han satte 1–0 för hemmalaget drygt en kvart in på andra halvleken. Men bara minuten senare replikerade nykomlingen där Peter Rosendal inte lyckades hålla Niklas Klingbergs skott och Peter Samuelsson retursköt in sitt 13:e mål för säsongen.

– Vi gör avkall på det vi gör bra, direkt efter att vi har tagit ledningen. Sedan utnyttjar de en sekund av dåligt fokus med fem minuter kvar och smäller dit vinstmålet, säger assisterande sportchefen Lukas Syberyjski på klubbens hemsida.

Degerfors tog över spelet efter mål och ett tröttkört Väsby orkade inte hålla upp den press som präglat matchen dittills. Segermålet kom fem minuter från slutet där Tobias Solbergs inlägg nickades i mål av inhoppande Christophe Lallet och Degerfors utökade, om än tillfälligt, avståndet till kvalplatsen.

– Så jävla skönt! Vi visste att det skulle bli en sådan här jämn match. Nu har vi 38 poäng och det är märkligt att vi inte är klara med det. Men vi har skaffat oss ett väldigt bra läge och kan andas ut i alla fall lite grann, säger tränaren Patrik Werner till Karlskoga-Kuriren.

Väsby å sin sida åker alltså ut Superettan och redan på måndag kan Trollhättan göra dem sällskap om laget förlorar hemma mot Ängelholm, alternativt Öster besegrar Sundsvall på bortaplan.

Mål: 1–0 (57) Jesper Carlsson, 1–1 (59) Peter Samuelsson (Niklas Klingberg), 1–2 (86) Christophe Lallet (Tobias Solberg).

Väsby: Peter Rosendal – David Fällman, Eldin Kozica, Carl Nyström, Mikael Wentzel (K) – Daniel Sundgren, Jonatan Lundevall (Adam Modin 73), Alagie Sosseh, Elvis da Silva Santana (Daniel Hoch 74) – Jesper Carlsson, Magnus Eriksson.

Degerfors: Sebastian Karlsson – Andreas Gunnarsson, Andreas Holmberg, Christoffer Wiktorsson, Marcus de Bruin – Niklas Klingberg, Tobias Solberg (K) – Martin Broberg, Sebastian Henriksson (Eric Jernberg 62), Andreas Ljunggren-Eriksson (Christophe Lallet 76) – Peter Samuelsson (Stellan Carlsson 82).

Hammarby–Syrianska FC 0–0

Det blev väldigt chansfattigt när de båda lagen drabbade samman på Söderstadion. Inte ett enda avslut på mål registrerades även om Denis Velic hade en nick som räddades på mållinjen – Syrianskas hetaste målchans.

Matchen var tät och tajt där inget av lagen bjöd på särskilt mycket bakåt vilket siffrorna och statistiken vittnar om. Matchens snackis var en situation som uppstod drygt fem minuter från slutet där inbytte Imad Zatara blev frispelad ute till höger, han spelade bollen förbi utrusande Johannes Hopf i Hammarby-målet, hoppade över honom och teatraliskt försökte lura till sig en straff, vilket lyckades först. Men efter en stunds konfererande med linjedomaren ändrade Magnus Ahlsén sitt beslut och gav det gula kortet till Zatara, som efter matchen menade att han var värd en straff då Hopf skar av hans väg.

– Jag vet inte om jag sett en huvuddomare göra så där tidigare, att han pekar på straffpunkten men sedan ändrar sig. Reprisbilderna visar att det inte är någon kontakt. Imad försöker hoppa undan och hade han var lite "fulare" hade han kunnat söka kontakt själv, men det gjorde han inte, säger tränaren Özkan Melkemichel till Länstidningen Södertälje.

Simon Helg fick annars hemmalagets farligaste läge då han avslutade en snabb kontring, men hans avslut gick utanför.

Den delade poängen innebär att Hammarby förmodligen spelar i Superettan även kommande säsong och att Syrianska behåller andraplatsen med avgörandet i egna händer inför avslutningen.

Hammarby: Johannes Hopf – David Johansson, José Monteiro (K), Marcus Törnstrand, Fadi Malke – Petter Furuseth, Carlos Gaete Moggia, Andreas Dahl (Sebastian Bojassén 43), Simon Helg (Fredrik Söderström 90) – Christer Gustafsson (Tobias Holmqvist 82), Sebastian Castro-Tello.

Syrianska: Dwayne Miller – Isa Demir, Haris Skenderovic, Suleyman Sleyman, Ahmet Özdemirok (K) – Abgar Barson, Rabi Elia – Robert Massi, Denis Velic (Dinko Felic 79), Yussuf Saleh (Imad Zatara 71) – Peter Ijeh.