Annons
Nyheter

VSK och AIK nära Superettan

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Väsby United var första lag att lämna Superettan. Västerås SK ser ut att bli första lag att komma till serien. Efter VSK:s 3–1-seger mot Hammarby TFF i måndags har laget fem poäng ner till Sirius på andraplatsen i Norrettan med två omgångar kvar att spela.

I dagens blogg går vi igenom hur läget är i de båda division 1-serierna, samt i botten av Allsvenskan. Allt för att se vilka lag som kan komma till serien, samt vilka som kvalar om några veckor.

Annons

En kort och tydlig sammanställning av inlägget finns längst ner.***

Unga VSK leder helt rättvist den norra division 1-serien. Laget har bara förlorat en av sina tio senaste matcher och har plockat imponerande 31 av maximala 35 poäng på hemmaplan. Med fem poängs försprång inför de två sista omgångarna talar det allra mesta för att VSK återvänder till Superettan, serien de senast spelade i 2005.

Även kampen om andraplatsen ser ut att vara avgjord då Sirius har fem poäng ner till Syrianska Kerburan. 2009 års Superettan-lag har gjort en stark höst och efter två raka förluster satte sig Sirius åter på vinnartåget senast, och mycket talar för att det blir kval för laget. Då mot lag 13 i serien vilket ser ut att bli Jönköpings Södra.***

Söderettan är jämn, om än inte riktigt lika jämn som förra säsongen då Öster tog hem seriesegern först under de sista minuterna. Qviding, som åkte ur Superettan i kvalet mot Brage förra hösten, återtog ledningen i och med segern mot Sleipner senast och toppar med en poäng till godo på Jonas Therns Värnamo. Båda lagen har relativt enkla spelscheman kvar vilket bäddar för att toppen lär se ut så här även nästa helg när serien avslutas.

Trean Sylvia har med sina fyra poäng upp till Värnamo fortfarande en teoretisk chans att bli tvåa, men i praktiken är chanserna ytterst små.

Tvåan i Söderettan möter lag 14 från Superettan vilket troligen blir Öster, även om Trollhättan ännu inte gett upp kvalplatsen.***

Fyra omgångar återstår av Allsvenskan och här vi en rafflande bottenstrid att se fram emot. Det är visserligen inte riktigt lika jämnt nu som det har varit tidigare, men klart är att formsvaga Brommapojkarna och Gefle ligger sämst till med sina 24 poäng under nedflyttningsstrecket.

Regerande mästarlaget AIK innehar för tillfället kvalplatsen med en poäng till godo på de andra lagen, och ytterligare två pinnar ovanför har vi Åtvidaberg som sensationsartat spelade sig upp till Allsvenskan förra säsongen.

Sedan är det numera ett litet hopp upp till de andra lagen och med tolv poäng kvar att spela om talar mycket för att bottenstriden står mellan de fyra nämnda lagen.

I dagsläget skulle det innebära att BP återvänder till serien de kvalade sig upp ifrån 2008 och Gefle spelar i Superettan för första gången sedan 2004 då laget blev tvåa bakom Häcken.

Annons

AIK kvalar mot trean i Superettan vilket i dagsläget är GIF Sundsvall.***

Om serierna hade varit färdigspelade i dag hade följande utslag skett:

Kval till Allsvenskan

GIF Sundsvall–AIK (dubbelmöte som avgörs 10/11 och 14/11)

Kval till Superettan

Sirius–Jönköpings Södra

IFK Värnamo–Öster (dubbelmöten som avgörs 30-31/10 och 6/11)

Nya lag i Superettan

Gefle (från Allsvenskan)

Brommapojkarna (från Allsvenskan)

Annons

Västerås SK (från division 1 Norra)

Qviding (från division 1 Södra)

Dessutom hade Norrköping och Syrianska FC avancerat till Allsvenskan och Trollhättan gjort Väsby sällskap till division 1.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons