Annons
Nyheter

16-åring döms för fildelning

Nyheter • Publicerad 21 december 2011
Foto: Scanpix

Hovrätten fällde på onsdagen en numera 16-årig pojke som åtalats för fildelning. Han frikändes i augusti av Göteborgs tingsrätt, men hovrätten gör en annan bedömning och dömer honom till 30 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen.

Den unge mannen var åtalad för att ha spridit 24 filmer. Hovrätten anser att brottet har varit av begränsad omfattning och inte utgjort något led i en organiserad verksamhet. Därför blir straffet lågt.

Annons

Ynglingen hade laddat ned filmer men hävdar att han inte förstått att upphovsrätten gjorde det förbjudet. Hovrätten konstaterar att på internet erbjuds många möjligheter att titta på material som i och för sig är skyddat av upphovsrätt. Han måste dock ha insett att nedladdningar kan vara otillåtna. När han laddade ned utan att ta reda på vad som gällde handlade han grovt oaktsamt. Han bröt därmed mot upphovsrättslagen.

Däremot frias han för de så kallade uppladdningarna, det vill säga att samtidigt som han laddade ned filmerna gjordes de tillgängliga för andra genom att överföringen skedde genom en fildelningstjänst. Hovrätten tycker att han borde ha insett detta. Enligt hovrätten var det en så kallad omedveten oaktsamhet, som dock inte var grov. Därför döms han inte för det. En ledamot i hovrätten var av skiljaktig mening och ansåg att det var grovt och därmed borde han fällas.

"Hovrättens dom betyder att hundratusentals svenska ungdomar riskerar att släpas inför rätta. Det är inte rimligt", uppger Anna Troberg, ledare för Piratpartiet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Dagens upphovsrätt slår helt fel när den både kriminaliserar en hel ungdomsgeneration och sätter käppar i hjulet för de nya kulturskapare som ser teknikens möjligheter. Därför måste den uppdateras till samtiden."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons