Annons
Nyheter

2010 – året då nallen blev platta

Under 2010 fortsatte mobilerna att bli både smartare och större.
En del blev så stora att de kallas surfplattor.
Nyheter • Publicerad 20 december 2010

Kanske var det gångna året det sista då vi i medierna skilde på mobiltelefoner och smarta mobiler eller "smartphones". En undersökning som operatören Tele 2 gjorde under hösten visar att det nu säljs fler smarta än vanliga mobiler i Sverige och då känns uppdelningen lite otidsenligt.

2010 var också året då Sony Ericsson var tillbaka på banan efter en tids frånvaro. Satsningen på Googles operativsystem Android visade vara helt rätt och bolaget skördade stora framgångar med modellen X 10 och dess minimodeller. Det gick också bra för Apples Iphone som under året kom i version 4.

Annons

Goda recensioner fick även Microsofts nya operativsystem för mobiler, Windows Phone 7. Det skiljer sig markant från både Apples operativsystem och Android, men både fackpress och app-utvecklare var på det stora hela positiva.

Däremot har det varit klart motigare för den finländska jätten. Nokia lanserade under hösten en rad nya telefoner med flaggskeppet N 8 i spetsen, men det stora jublet uteblev. Bolaget håller envist fast vid det egna operativsystemet Symbian och i sin nuvarande form klarar det helt enkelt inte konkurrensen.

Den enda riktigt stora nyheten från data- och telekombranscherna under året var introduktionen av surf- eller medieplattan (förhoppningsvis hittar någon på ett bra svenskt namn under det kommande året) som egentligen bara är uppblåsta smartphones. En del har kvar telefonfunktionen, andra har slopat den.

Som vanligt var Apple först ut, med sin Ipad, men under slutet av året och framför allt under början av 2011 lanseras nya plattor och man kan förvänta sig att många köpare vill ha samma operativsystem i plattan som i mobilen. På den punkten blir det inga problem: Förutom Ipad kommer plattor med Android, Windows och flera andra operativsystem.

De svenska mediehusen slog under senhösten högt på trummorna för sina appar till de nya plattorna. Det återstår att se hur många kunder som är villiga att betala ett lösnummerpris på 15 kronor för en kvällstidning eller 28 kronor för en morgontidning i 10-tumsformat.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons