Annons
Nyheter

2010 – tågkaos, bomber och kärlek

En självmordsbombare hade kunnat skicka fler än sig själv in i evigheten 2010.
Året visade oss hur sårbara våra kommunikationer är och hur mycket smuts som kan finnas under människors välpolerade yta.
Men också på kärlekens kraft, i kunglig skrud.
Nyheter • Publicerad 20 december 2010
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel med ett distinkt "ja" i Storkyrkan den 19 juni. Trots att det pampiga bröllopet hade planerats, regisserats och repeterats i månader verkade brudparets innerliga lycka tränga rakt in i tv-publikens vardagsrum. Kortegevägen genom Stockholm kantades av en halv miljon människor, men folk var glada och skötsamma och allt vad kaos och tumult hette uteblev.

Rubriker om kaos fick annars både inleda och avsluta året då tågtrafiken lamslogs eller sinkades av is, snö och kyla. Antingen var det växlarna som inte fungerade, eller så var det snöröjningen, eller någonting annat. Även sommartid satte olika omständigheter käppar i tåghjulen, vilket blev kännbart inte minst för de resenärer som blev fast i trakterna av Södertälje i flera timmar i tryckande hetta.

Annons

I april visade en oansenlig isländsk vulkan sina muskler och svenskarna övade sig på att säga Eyjafjallajökull i jakten på alternativa färdmedel. Flygrummet var stängt i flera dagar.

Mitt i julruschen hördes detonationer i centrala Stockholm. En självmordsbombare misslyckades med att döda fler än sig själv. Terrorförsöket blev snabbt en internationell nyhet.

Sverige var i världspressens fokus även när Julian Assange, grundare av Wikileaks som offentliggör diplomatiskt känslig och hemligstämplad information, blev misstänkt för våldtäkt.

Våldtäkt blev också förknippat med den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg, som greps i januari med sexleksaker i väskan. Det blev startskottet för en mörk berättelse om hur skenet kan bedra. Lindberg var känd som en förkämpe för jämställdhet och människors lika värde. Han är nu dömd att skaka galler i sex år, fälld för flera grova sexualbrott.

Föll tungt gjorde också Röda Korsets förre kommunikationschef Johan af Donner, som svindlade bort miljoner och därför dömdes till fem års fängelse.

En 38-årig, till det yttre skötsam man, greps i Malmö i november efter en lång tids spaning och efter många löpsedlar om hur en okänd skytt satte skräck i Malmöborna – i synnerhet dem med mörk hudfärg.

I september – några veckor efter det att fjolårets stora händelse, pandemin av svininfluensa, hade blåsts av i all stillhet – gick svenskarna till valurnorna. Redan på valnatten stod det klart att det inte var så enkelt med demokrati som vi kanske hade trott. Matematiken bakom mandatfördelningen krävde en del förklaringar i eftervalsanalysen.

Om kungahuset firade triumfer i juni blev det tyngre i november, då boken om den motvillige monarken landade på bokdiskarna. Under en välbesökt presskonferens i skogen skulle kungen uttala sig, men journalisterna kunde bara återge citat om att det var "dags att vända blad". Oklart vilka blad, eftersom kungen gjorde klart att han inte alls hade läst boken.

Rojalisternas hopp inför 2011 torde stå till kronprinsessparet. Kanske hörs då barnskrik i Haga slott?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons