Annons
Nyheter

Ask öppnar för fler kameror

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill att lagen ändras så att det blir lättare att få tillstånd för kameraövervakning på gator och torg.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2010

Vid ett pressmöte i Malmö i dag deklarerade hon att hon vill göra kameraövervakningen till en valfråga.

Hon vill att ansvaret för tillsyn av övervakningskameror ska flyttas från länsstyrelserna till Datainspektionen. Målet är en mer enhetlig praxis runt om i landet.

Annons

Butiksägare som vill sätta upp övervakningskamera ska inte behöva söka tillstånd, tycker justitieministern. I stället bör det räcka med att anmäla installationen i efterhand, anser hon.

Beatrice Ask vill också att polisen ska få använda bilder från kamerövervakning till exempel på sin hemsida för att få hjälp att klara upp brott.

– Det är svårt att förstå att program som till exempel Efterlyst kan publicera bilder men sedan vet inte polisen om den kan gå ut med bilder. Jag tycker de ska kunna använda bilder i en del sammanhang, som där man har bra bilder och det är alldeles uppenbart att man söker en viss person. Men jag överlåter åt juristerna att bestämma reglerna för det, sade Beatrice Ask.

Henrik Edberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons