Annons
Nyheter

Både bra och dålig blåbärssommar

Tyvärr, alla potentiella blåbärsplockare: Det blir färre bär i markerna än normalt denna sommar. Men å andra sidan ser det ut att bli ovanligt välvuxna bär.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2012

Observationerna tyder på att det blir glesare mellan bären i hela landet, enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Orsaken är förstås den sena och kalla våren och försommaren.

I Götaland och södra Norrland blir det bara lite färre bär än normalt, medan Svealand och norra Norrland ser ut att få 25 procent färre bär än vanligt. Men det är fortfarande Norr- och Västerbottens kust- och inland som ligger bäst till vad gäller bärtäthet, med sisådär åtta–tio bär per kvadratmeter.

Annons

I vanlig ordning ska väl siffrorna tas med en nypa salt. Blåbärsrika områden går att hitta i alla landsändar – om man vet var man ska leta, vill säga.

– Det bästa brukar vara lite äldre barrskog som inte är för tät, säger Ola Langvall, bärexpert vid SLU i Asa.

Och så den positiva nyheten: De blåbär som finns växer rejält efter allt regn i juni.

– Här i Asa, utanför Växjö, är bären redan rätt så stora. Men det mognar ovanligt ojämnt, så jag skulle rekommendera att man väntar ytterligare några veckor om man ska ha några mängder. Men till en paj kan man plocka redan nu, säger Ola Langvall.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons