Annons
Nyheter

Bodström lämnar politiken

Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström lämnar politiken och stannar hos familjen i USA.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010

Enligt Aftonbladet lämnade Bodström sitt besked till partiledaren Mona Sahlin natten till fredagen.

Bodström säger till tidningen att han skulle ångra sig resten av sitt liv om han inte gjorde det här för sina barn. Sahlin ska ha sagt att hon vill ha Bodström kvar i politiken men att han i första hand ska tänka på familjen.

Annons

Thomas Bodströms familj bor sedan sex veckor i Massachusetts i USA.

- Jag har pratat med min fru och jag tänker inte utsätta mina barn för att ge upp den här drömmen. Vi har planerat det här under så lång tid, säger han till Aftonbladet.

Rådet att tänka på familjen säger Bodström sig också ha fått från sin förre chef Göran Persson och flera andra centrala socialdemokrater.

I onsdags meddelade riksdagens talman att Thomas Bodström inte får ledigt från riksdagen. Bodström hade ansökt om föräldraledighet för perioden 4 oktober till 3 december. Redan efter valet – innan han fått besked om ledigheten skulle beviljas – reste han med familjen till USA.

Han var besviken efter talmannens besked och tyckte att riksdagen borde gå före och underlätta för politiker att förena familj och karriär. Enligt Bodström skulle det lätt kunna ordnas eftersom riksdagsledamöter har ersättare som kan hoppa in. Nu tvinades han välja mellan att svika familjen genom att korta vistelsen i USA eller avsäga sig sin riksdagsplats.

-Det är svårt att säga nej till uppdraget och det är svårt att säga nej till sin familj. Men livet är fullt av svåra val, sade han till TT i veckan.

Riksdagen har en hård praxis när det gäller att ge ledamöter ledighet. Det görs i regel bara vid internationella uppdrag, vid sjukdom och vid föräldraledighet. Och då handlar det om ledighet på heltid, inte på deltid. Problemet för Bodström är att han enligt Försäkringskassans regler bara har rätt till föräldraledighet på deltid, eftersom hans yngste son går i skola i USA.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons