Annons
Nyheter

Bönder hotas av skärpta byggregler

Lantbrukare kan få anmälningsplikt för alla större om- och nybyggnader utanför detaljplanen, enligt ett förslag från Boverket. Regelskärpningen föreslås mot bakgrund av vinterns omfattande problem med takras under snömassorna.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2010
I vintras rasade många tak under snömassorna, bland annat på en ladugård i Dämparp i Nässjö kommun.
I vintras rasade många tak under snömassorna, bland annat på en ladugård i Dämparp i Nässjö kommun.Foto: Mikael Fritzon/SCANPIX /

Byggen och ombyggnader av ekonomifastigheter på mer än 15 kvadratmeter utanför detaljplanerat område borde enligt Boverket kräva en anmälan till kommunens byggnadsnämnd.

– Vi ser det som en nytta för lantbrukaren. Det ger lantbrukaren tillfälle att få reda på vilka regler som gäller i ett byggsamråd en bygginspektör, säger Nikolaj Tolstoy, utredare på Boverket.

Annons

Förslaget är ett av flera från Boverket redovisade i en rapport till regeringen på tisdagen. Boverket vill ha med ändringarna i förordningen till den nya plan- och bygglag som riksdagen ska ta ställning till i sommar.

Klubbas lagen räknar Boverket med att förordningen går ut på remiss omgående och att reglerna ska kunna gälla redan nästa vinter.

Boverket vill även att kommuner i högre utsträckning ska peka på när det finns behov av sakkunniga, certifierade konsulter, för byggen av byggnader med stor risk för allvarliga personskador.

– När kommunen säger att det ska vara en sakkunnig måste byggherren anlita en sådan. De ska bekostas av byggherren, men ska certifieras och finnas i kommunerna, säger Tolstoy.

Enligt rapporten har omkring 3 000 takras rapporterats in till försäkringsbolagen under den gångna vintern. "De allra flesta takrasen inträffade under februari och mars och kunde ha orsakat många dödsfall. Det fanns gott om tillfällen då det hade kunnat gå riktigt illa", skriver Boverket.

Tolstoy berättar vidare att ett samarbete med danska myndigheter pågår för att se om det behövs nya EU-regler för större takkonstruktioner. Kontakter planeras även med ansvariga myndigheter i Norge, Finland och alpländerna.

– När det är väldigt stora och låglutande tak kanske snön inte blåser av i den utsträckning som man tror. Det tittar vi på nu med hjälp av försök i vindtunnel. Men ska det ändras måste det ske på europeisk nivå. Det är inget som Sverige kan ändra på, säger Tolstoy.

Han tror dock det kan dröja ett år innan man nått fram till någon europeisk enighet i denna fråga.

Varför rasade 3 000 tak?

Boverket erbjuder i en rapport 13 möjliga förklaringar till vinterns omkring 3 000 takras under snömassorna.

* Otillräckliga regler för låglutande tak med stor spännvidd

* Brister i dimensioneringskontroll vid projektering av byggnader

* Brister i utförandekontroll vid uppförande av byggnader

* Brister i underhåll vid förvaltning av byggnader

* Lantbrukets ekonomibyggnader byggs utan krav på bygglov och bygganmälan

* Regler för ändring behandlas olika i olika kommuner

* Byggnadsnämnder kan ha ställts inför en intressekonflikt när tennisklubbar, ridhallar och så vidare vill bygga om äldre byggnader med tak med lägre bärförmåga än dagens krav

* Bristande kunskap om krav på jämn snöskottning

* Avsaknad av täta diffusionsspärrar i tak kan ge isbildning i undertak och extra last

* Bristande avvattning kan ge stora laster i ränndalar

* Tillbyggnader eller nybyggnader som ger stor läbildning och hög formfaktor

* Bristande uppvärmning av växthus och plasthallar

* Upphängning av extra last, såsom fläktar och belysning, i undertak eller på yttertak

* Källa: Erfarenheter från takras i Sverige vintern 2009/2010, Boverket (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons