Annons
Nyheter

Dags skåda meteorregnet Geminiderna

Lagom till lucia glider jorden in i den mycket aktiva meteorskuren Geminiderna. Med som mest 50–80 meteorer per timme är det en av de vackraste skurarna att skåda under året.
Nyheter • Publicerad 12 december 2010
Lagom till lucia glider jorden in i den mycket aktiva meteorskuren Geminiderna.
Lagom till lucia glider jorden in i den mycket aktiva meteorskuren Geminiderna.Foto: Johnny Horne/Scanpix

Meteorskuren började skönjas redan den 6 december men är allra tydligast mellan den 13 och 14 december. Skuren börjar redan när mörkret faller och ökar sedan tills man under en timme kan se, i bästa fall, mellan 50 och 80 ljusstreck på himlen.

Om du vill beskåda meteorregnet bör du pälsa på dig ordentligt, bege dig till en mörk plats, ordna något bekvämt att sitta eller ligga på, ha varm dryck i beredskap och beväpna dig med en god portion tålamod. Det tar minst en kvart innan mörkerseendet kopplats på. Månen är drygt halv vilket stör lite, men den går ned runt midnatt.

Annons

Meteorerna ser ut att strömma ut från Tvillingarnas stjärnbild, men kan dyka upp var som helst på himlen. Om lucianatten är mulen, stanna inne och kolla i stället in de mer lyckligt lottade meteorskådarnas bilder på exempelvis spaceweather.com.

Meteorerna är i själva verket rester av en komet. När kometen tagit en sväng runt solen lämnar den efter sig en svans av grus och stoft. När jorden sedan passerar kometbanan fångas en del av materialet upp av jordens dragningskraft och ser för oss ut som små fallande stjärnor.

Lyser i många färger

Geminiderna är ett mycket aktivt meteorregn och anses vara ett av de vackraste under året. Det är allra tydligast natten mellan den 13 och 14 december, med som mest 50–80, möjligen 100 meteorskurar under en timme.

Geminiderna är kända för att ha starka och olikfärgade, vita, gula, gröna och blå, meteorer.

Meteorströmmens upphovskomet är okänd. En asteroid som upptäcktes 1983, Phaethon, har samma heliocentriska bana som meteorströmmen och förmodas vara en rest av upphovskometen. (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons