Annons
Nyheter

Dumstrut och ylle gör susen i kylan

Kylan väntas nu ta ett järngrepp om landet och då gäller det att inte förfrysa fejset.
Nyheter • Publicerad 17 december 2010

– Tänk på de gamla mopedstrutarna, man såg dum ut i dem, men struten höll värmen framför ansiktet, säger Tony Gustafsson, kylexpert vid Försvarsmaktens vinterenhet.

Han rekommenderar en kapuschong eller huva (jämförbar med en mopedstrut) för att hålla kylan från ansiktet. En "rånarluva" är ett annat hett tips.

Annons

– Och tvätta inte bort hudens naturliga fett och skyddande skikt med fettlösande tvål på morgonen.

Risken att förfrysa ansiktet är stor i sträng kyla, inte minst i hård vind som blåser bort lagret av värme närmast huden. Allt i kroppen hänger samman och därför är det allmänna välbefinnandet det första man ska tänka på – ät ordentligt!

– Utan mat sjunker blodets temperatur fortare, säger Tony Gustafsson.

En annan grundläggande regel är att vara välklädd efter principen innerskikt, mellanskikt, ytterskikt och ett vindtätt skikt.

Tony Gustafsson är inte imponerad av de moderna plaggen som säljs butikerna.

– Där står folk och diskuterar material, med klara brister, i närmast religiösa möten. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Fråga i stället farmor och farfar, säger Tony Gustafsson som hyllar ylle i första hand.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons