Annons
Nyheter

Facebook-rasister skapar oro

Arabiska våren tydliggjorde kraften i sociala medier. Oro finns att samma styrka nu ska utnyttjas av högerextrema grupper i Europa.
– Facebook riskerar att bli en plattform för en utveckling som vi absolut inte vill ha, säger onlinestrategen Annika Lidne. (TT)
Nyheter • Publicerad 24 juni 2014

Sidan "Vitmakt neger slakt" fick trots anmälningar ligga kvar på Facebook ända tills det uppmärksammades av Metro på måndagen. Ett enskilt misstag av den som hanterade anmälningarna, hävdar Facebook.

– Den skulle ha tagits bort tidigare, det är ett självklart brott mot Facebooks regler. Det var helt enkelt ett misstag av en individ, säger Jan Fredriksson, Facebooks presskontakt i Norden, till TT.

Annons

Men samma misstag skedde med gruppen "Vi som inte vill festa med invandrare" förra veckan, och när TT på måndagskvällen anmälde en annan sida – "Vi som hatar invandrare" – avslog Facebook snabbt anmälan med motiveringen den inte strider mot företagets gemenskapsregler.

Att rasistiska element tar allt större plats på sociala medier kan vara ett problem i vardande, tror Annika Lidne, onlinestrateg på konsultföretaget Disruptive Media.

– Arabiska våren är ett facit för vilken politisk sprängkraft sociala medier kan ha. Det som är otäckt är att de här nya mörkerkrafterna kan bli normaliserade när de flyttar in öppet på Facebook. Det ska vi vara väldigt rädda för, säger Annika Lidne.

– Så jag tror att Facebook tydligare måste ta krafttag. För att rent pr-mässigt inte förlora ansiktet måste de ta tag i de här sakerna snabbare.

Till Facebooks försvar ska sägas att en enorm mängd saker anmäls varje dag. Sverige står bara för en ytterst liten del av alla anmälningar, som tas om hand av totalt ett par hundra personer.

– Jag skulle önska att man kunde ta det på en gång, så fort som möjligt. Men Facebook har 1,2 miljarder användare, så det blir en del info. Ibland kan det ta några dagar innan det ageras, säger Jan Fredriksson.

Lasse Mannheimer, TT

Facebooks regler

Facebook har ett antal regler som måste följas. Otillåtet material innefattar:hot om att skada andra eller att organisera våldsbrott. Organisationer med uppgifter om terroristhandlingar eller våldsamma kriminella handlingar är inte tillåtna.hot om självskada. Det gäller även uppmuntran till självstympning, ätstörningar och drogmissbruk.mobbning och trakasserier.hatiskt innehåll, till exempel kränkningar utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom. Facebook skiljer dock på seriöst och humoristiskt innehåll.grafiskt innehåll, exempelvis våldsamma bilder eller filmklipp.nakna personer/pornografi.information om andra personer än dig själv utan den personens samtycke.upphovsrättsskyddat material.otillåtna transaktioner med reglerade varor, så som alkohol, vapen och tobak.nätfiske och skräppost.

Källa: Facebook (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons