Annons
Nyheter

För tidig död i cancer kan minskas

Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

Antalet förtida dödsfall i cancer skulle kunna minska med 3 000 om de socioekonomiska skillnaderna i samhället utjämnades. En rapport från Socialstyrelsen visar att de mest välbeställda har en betydligt större chans att klara sin cancersjukdom än vad de socialt och ekonomiskt utsatta har. "Vi vet inte om det beror på sjukvården eller att man i lägre socioekonomiska grupper söker vård senare eller i mindre omfattning" säger projektledaren Åsa Klint.

Enligt studien är skillnaden mellan olika socioekonomiska grupper större än den mellan olika sjukvårdsregioner. Detta gäller såväl antal insjuknade som överlevnad. Studien bekräftar att lungcancer, malignt melanom, bröst- samt prostatacancer drabbar lägre socialgrupper i större utsträckning, och det förklaras med att rökvanor, solexponering, mammografi och PSA-provtagning skiljer sig mellan grupperna.

Den socioekonomiska uppdelningen är här baserad på utbildningsnivå.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons