Annons
Nyheter

Från forntidspenis till V-stripp

En forntida dildo, en vild jakt på en ovanlig björn och ett polisbefäl med humor som blev rikskändis över en natt.
Här kommer årets mest snackvänliga nyheter.
Nyheter • Publicerad 20 december 2010

Arkeologen i Motala trodde att hon hade grävt fram ett bearbetat horn. Men efter en närmare titt kunde hon inte hålla sig för skratt:

– Och snart utbröt ett allmänt fnitter, uppgav arkeologen Sara Gunnarsson.

Annons

Föremålet var misstänkt likt en snopp och döptes av arkeologerna till stenåldersdildon. Och nyheten, som TT rapporterade om i juli, fick en enorm spridning.

Långt i från alla fnissade däremot när Vänsterpartiet samlades i Järna inför valet. Tillställningen hade temat Rocka röven av högern. Läge att kalla in en strippa, tyckte Staffan Norberg (V), kommunalråd i Södertälje. Med partiets logga på bröstvårtorna kastade strippan allt utom trosorna "för att skala fram V:s kärna", som Norberg tolkade saken.

– Jag tyckte det fanns ett politiskt budskap, men grovt naturligtvis, sade han.

Alla var inte lika roade och flera gick därifrån.

45 män – alla i 30-årsåldern, boende i Stockholm och med namnet Esbjörn – fick i början av året ett ovanligt brev. Socialförvaltningen i Flen var på jakt efter den Esbjörn som var pappa till en treårig pojke i Flen. Kommunen försökte hjälpa mamman att hitta pappan. Men brevet väckte irritation:

– Jag blev totalt frågande för jag har aldrig satt min fot i Flen, sade en drabbad.

Och inte hjälpte utskicket heller. I april lades den ovanliga björnjakten ned – resultatlös.

När fylla och annat stök sammanfattas i en polisrapport blir resultatet ofta dystert. En dag i oktober tröttnade Gotlandspolisen Mats Östman på eländet – och bestämde sig för att skriva något roligt. Resultatet blev ett rim: "En man på danslokal sig friheter tar, sedan han modet inköpt i inrättningens bar. Han flera personer i lokalen stryk kunde lova, men polisen bedömde att han i arresten skulle sova."

När alstret uppmärksammades blev Östman plötsligt rikskänd – och totalt nedringd av medier.

Under en sjövild festkväll hade en man i Umeå ihop det med flera olika kvinnor. Resultatet kom nio månader senare – han hade blivit pappa till fyra nyfödda, med fyra olika mammor. Han poserade på fyra BB-bilder samma dag i lokaltidningen.

Annons

– Ska jag vara ärlig var det en helt galen helg, min svensexa. Sedan blev det ju inget bröllop av förklarliga skäl.

Men den noggranna läsaren kunde ana oråd. Nyheten, som publicerades i Västerbottens-Kuriren, var inget annat än ett första april-skämt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons