Annons
Nyheter

Gubbligan väntar sina domar i dag

Nyheter • Publicerad 12 mars 2012

I dag meddelar hovrätten i Malmö sin dom mot de tre männen i den så kallade gubbligan som i Hässleholm dömts till mellan åtta och tolv års fängelse för fem grova rån mot banker och andra penninginrättningar i Sydsverige och förberedelse till ytterligare grova rån.

De tre – 53, 64 och 71 år gamla – överklagade domarna och vill bli helt frikända. Chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad har yrkat att hovrätten skärper straffen ytterligare.

Annons

Två av männen får lindrigare straff i hovrätten: 64-åringen får straffet mildrat med två år och döms nu till åtta års fängelse. 71-åringen får straffet sänkt från tolv till sju års fängelse.

53-åringen tilldöms samma straff som i tingsrätten, åtta års fängelse.

Åtalet mot trion omfattar fem grova rån samt förberedelse till ytterligare fyra grova rån, samt dessutom bland annat bilstölder och hot mot tjänsteman.

– Åtta år är fortfarande en lång tid, konstaterar advokat Lena Ebervall, som försvarar den 64-årige mannen som fick sitt straff sänt från tio till åtta år. Hon utesluter inte möjligheten att gå vidare till Högsta domstolen med åtminstone en del av åtalspunkterna.

– Men jag har inte läst hela domen ännu och måste förstås också tala med min huvudman, säger hon.

Den 71-årige mannen får i hovrätten sitt straff sänkt från tolv till sju års fängelse. En del av förklaringen är, att hovrätten friar honom från ett grovt rån i Tingsryd, som han fälldes för i tingsrätten. Men därutöver tar hovrätten också hänsyn till mannens höga ålder och ger honom straffrabatt. Rätten skriver att det samlade straffvärdet för det som 71-åringen döms för egentligen är nio års fängelse, men sänker alltså straffet med två år på grund av hans ålder. Han hade dessutom begärt straffrabatt på grund av sviktande hälsa, men det godtar inte rätten.

I domen finns också ett resonemang om eventuell straffrabatt för 64-åringen. Men eftersom denne inte uppnår den vanliga pensionsåldern, 65 år, förrän i maj i år beviljas ingen rabatt.

Hovrätten är helt enig i sin dom.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons