Annons
Nyheter

Haddiles utvisning hävs

Tvååriga Haddiles utvisning upphävs av Migrationsdomstolen. Fallet ska prövas på nytt av Migrationsverket.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

Det är "inte förenligt med principen om barnets bästa att under nuvarande omständigheter utvisa Haddile till Frankrike", skriver Migrationsdomstolen.

Ansökan ska i första hand ska prövas mot förhållandena i Algeriet, enligt domstolen.

Annons

Domstolen konstaterar att det är socialtjänsten som ska göra en utredning om vilka som är flickans biologiska föräldrar och om det finns möjlighet att hon kan återförenas med dem.

En dna-utredning har påbörjats.

– Det har ju tillkommit så väldigt mycket nya omständigheter. Till exempel har det ju startats en utredning hos socialtjänsten i Lund avseende föräldraskapet. Den utredningen har väldigt stor betydelse för asylprocessen, säger Peter Kristiansson, chefsrådman vid migrationsdomstolen i Malmö.

I beslutet skriver domstolen också att frågan om utvisning i första hand ska prövas mot förhållandena i Algeriet, där föräldrarna troligen finns. Men eftersom Migrationsverket i stället gjort en prövning i förhållande till Frankrike är domstolen förhindrad att göra någon prövning gentemot situationen i något annat land.

Domstolen är också tydlig med att en utvisning till Frankrike i det här läget skulle strida mot principen om barnets bästa.

Ärendet återvisas nu till Migrationsverket för ny handläggning. I den mån ett framtida beslut där kommer att överklagas hamnar frågan om Haddiles öde på nytt i migrationsdomstolen.

Socialtjänstens utredning får stor betydelse för asylprövningen, skriver domstolen. Om det kan fastställas vilka som är Haddiles biologiska föräldrar ska socialtjänsten också utreda om de har möjlighet och förmåga att ta hand om henne och om det är förenligt med utlänningslagstiftningen och barnkonventionen att hon utvisas till Algeriet.

Migrationsdomstolens beslut ökade förhoppningarna i familjehemmet i Broby i norra Skåne om att Haddile till slut får stanna i Sverige.

– Ja, hoppet ökar. Vi hyser stort förtroende för socialförvaltningen och att den ska kunna göra en ordentlig utredning. Vi önskar att den också kommer att beskriva förhållandena i Algeriet när det gäller mänskliga rättigheter, hur kvinnor behandlas och situationen för barn födda utom äktenskapet, säger fostermamman Malén Liewehr.

Haddile har bott hos hennes familj sedan barnet var tre och en halv månad gammalt.

Annons

– Hon kom som en liten vingbruten fågel. Nu känns det verkligen som om hon är "min" lilla flicka, säger Malén Liewehr.

Enligt henne har flickan, trots de skador som åsamkades henne under spädbarnstiden, utvecklats över förväntan.

– Hon går och talar som en tre-, kanske fyraåring, säger Liewehr.

Enhetschef Nina Bergfors vid socialförvaltningen i Lund bekräftar för TT att det pågår en utredning som syftar dels till att fastställa föräldraskapet, dels till att bedöma föräldraförmågan. Det är en utredning enligt socialtjänstlagen, som föreskriver att en sådan utredning generellt sett får ta högst fyra månader.

– Sedan har vi alltid ett skyndsamhetskrav på oss, säger hon.

Nina Bergfors vill inte gå in på hur utredningen i det här speciella fallet går till, men när de som tros vara föräldrarna finns utomlands så kan socialförvaltningen ta hjälp av UD och svenska ambassaden i det land det gäller.

– Men när det gäller bedömningen av föräldraförmågan måste vi träffa personerna i fråga. Då vill vi absolut att föräldrarna eller föräldern ska komma hit, säger hon.

TT: Ni har själva tidigare hänvisat till att det skulle finnas en hotbild mot Haddiles förmodade mamma, som komplicerar handläggningen. Kvarstår den hotbilden?

– Exakt hur det ser ut varken kan eller vill jag gå in på, säger Nina Bergfors.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons