Annons
Nyheter

HD prövar Mattias Flinks frigivning

Högsta domstolen (HD) har beslutat pröva frågan om när Mattias Flink ska friges.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2011

Både riksåklagaren (RÅ) och Flink själv har begärt prövningstillstånd. Flink anser att det fängelsestraff som hovrätten dömde ut, nämligen 36 år, är för långt. RÅ är av motsatt uppfattning och anser att frågan om Flinks frigivning är för tidigt väckt.

– 36 år är ett för långt straff med tanke på vad HD själv sagt om 24 år som det längsta tidsbestämda straffet. För de livstidsdömda som sitter för fler än ett mord kommer det här att bli ett viktigt avgörande, säger Flinks advokat Johan Eriksson till TT.

Annons

I december beslutade Göta hovrätt att Mattias Flinks livstidsstraff skulle tidsbestämmas, åtta år före hans frigivning. Först sommaren 2018 blir Flink enligt det beslutet en fri man.

Enligt kriminalvården var beslutet att tidsbestämma med så lång tid kvar att avtjäna helt unikt. Förklaringen var kombinationen av brottets mycket höga straffvärde och Flinks prickfria skötsamhet.

Det var i början av 1994 som den då 24-årige fänriken Mattias Flink sköt ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd. Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott med sin AK 5.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons