Annons
Nyheter

Högsäsongen för tromber är nu

Nu är trombsäsongen igång på allvar – under midsommarhelgen observerades väderfenomenet på flera håll i landet.
– Man behöver inte vara rädd men de kan orsaka allvarliga skador, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI. (TT)
Nyheter • Publicerad 23 juni 2014
Tromber är vanliga på sommaren.
Tromber är vanliga på sommaren.Foto: 

Under midsommarhelgen hörde flera observatörer av sig till Sydsvenskan efter att två tromber dragit in över Skåne. I söndags sågs dessutom flera tromber på havet strax väster om Tjörn, rapporterar gp.se.

– Vi har fått många samtal om tromber de senaste dagarna. De är vanliga nu under sommaren och sker i samband med kraftiga regnskurar och åska, säger Linnea Rehn.

Annons

Tromber kan i princip bildas i hela landet men är vanligast förekommande i södra Sverige och längs kusterna.

– Eftersom det är ett litet lokalt fenomen kan vi inte säga hur ofta de bildas. Men vi brukar få in ett tiotal observationer från privatpersoner varje år.

Enligt Rehn kan de kraftigaste tromberna vara farliga genom att de blåser omkull träd och sliter loss tak, men hon tycker inte att man behöver frukta virvelvindarna.

– Har du otur kan tromben passera precis över dig och då skulle du förmodligen kastas omkull. Men det bildas inte så kraftiga tromber i Sverige att du fastnar i dem.

TT

Fakta: Tromb bildas i åskmoln

Tromber är mycket små lågtryck som bildas i intensiva åskmoln. De är kraftiga virvelvindar som breder ut sig från molnet ner mot marken.

I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men kan även förekomma på hösten. Varje år uppstår ett tiotal tromber i Sverige, men långt ifrån alla upptäcks.

Svenska tromber uppstår ofta över vatten, för att sedan brytas ned när de drar in över land.

I USA kallas tromben för tornado. De är fruktade och mycket större än tromber. USA har närmare 1 000 tornador om året och många människor omkommer som följd.

Källa: SMHI (TT)

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons