Annons
Nyheter

Interpol varnar för fler terrordåd

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab försökte köpa ingredienser till bomben på en firma i Tranås.
Säpo får mycket frän kritik för senfärdig hantering av bombmannens mejl.
Och nu varnar Interpol för fler attacker.
Nyheter • Publicerad 16 december 2010

I ett uttalande sade internationella polismyndigheten Interpol på torsdagen:

"Vi tog emot information i går från Interpolkontoret i Bagdad om möjliga hot, särskilt i USA och Europa, enligt order som givits till al-Qaidaceller av al-Qaidaledare".

Annons

Men tidigare på dagen sade polisöverintendent Anders Thornberg vid Säpo att de kände till uppgifter om möjliga attacker i samband med julhelgen. Men Säpo ser ännu ingen anledning att ytterligare höja terrorberedskapen i Sverige, vilket skedde den 1 oktober.

Säpo åker på rejält med däng för sin hantering av Abdulwahabs mejl, som lästes först fyra och en halv timme efter att det inkommit till Säpo:

– Det är en fruktansvärd skandal, säger Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalpolisens narkotikarotel.

Han tycker att det ser särskilt illa ut eftersom Säpo höjt terrorberedskapen.

– Det här är ett ledarskapsproblem. Vi har för dåliga chefer inom både svensk polis och Säkerhetspolisen som inte klarar av att hantera sådant här.

Även terroristexperten Magnus Ranstorp kritiserar senfärdigheten:

– Det är anmärkningsvärt att det tar så lång tid. Det är mycket viktigt att information går fram om det skulle komma efterföljande bomber eller incidenter. Vid en mer komplex incident, där det hela sker i intervaller, blir det avgörande. Det var tur i oturen att det inte hände.

Mejlet kom till Säpo klockan 16.42 i lördags men öppnades först klockan 21.10.

Inga specifikationer fanns i mejlet för varken dådet, tid eller plats. Säpo hade ändå inte kunnat stoppa Abdulwahab eftersom han inledde sitt agerande bara cirka tio minuter efter att Säpo och TT fått mejlet. Men under andra omständigheter kunde det ha blivit avgörande att dra fördel av en förvarning.

Vid en presskonferens medgav Thornberg misstagen:

Annons

– Vi har nu vidtagit åtgärder för att se till att vi läser alla mejl hela tiden. Vi har förstärkt vår registratorfunktion som nu arbetar 24 timmar om dygnet.

I tisdags förra veckan försökte Abdulwahab, som är från Tranås, köpa aluminiumpulver på KEA:s Lack i staden. Pulvret kan användas vid bombtillverkning.

– Det känns olustigt att vi stod en halvmeter från varandra och pratade. Sedan åker han och gör det här, helt kallt, säger Christer Åhlén, vd på KEA:s Lack.

Enligt Thornberg har polisen gjort många intressanta fynd på bombplatsen och i Abdulwahabs bil. Övervakningsfilmer och den ljudfil som mannen skickade före dådet analyseras. Säpo har också fått in över 400 tips från allmänheten och olika organisationer.

Men Säpo har ännu inga bevis för att bombmannen hade medhjälpare eller har kopplingar till något nätverk.

– Det ser ut som om Abdulwahab var ensam men vi arbetar brett och håller alla dörrar öppna. Vi funderar på om någon kan ha hjälpt till och förberett attentatet, säger Thornberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons