Annons
Nyheter

Isolyckor har redan krävt flera liv

Vintern kom sent i år, och med den de förrädiska isarna.
– Det är var och ens ansvar att hålla koll innan de ger sig ut, säger Anders Wernesten från Svenska livräddningssällskapet.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2012

Vi har inte ens kommit halvvägs in i februari men redan har tre människor omkommit, och en saknas, efter olyckor på landets isar. En 17-åring omkom i januari när en traktor gick genom isen i Idre, och en man i 65-årsåldern dog när han gick igenom isen i Alingsås. I torsdags omkom en man när hans skoter gick igenom isen i Jämtland. Hans kamrat saknas fortfarande.

Vintern var mild länge i år, och det har gjort att isarna har lagt sig sent. Men med kylan kom de.

Annons

– När det har varit kallt ett tag så tror man att det är okej, och det är det på många ställen. Men inte överallt. Det är alltid en fara att ge sig ut på is. En insjö eller sjö som bär har platser där den inte bär, säger Wernesten.

Isvana långfärdsskridskoåkare kan också få mindre vana människor att tro att isen är säker. Skridskoåkare har dock både utrustning och kunskap för att klara att ta sig upp om det går igenom.

– Allmänheten har inte samma utrustning, och kan få svårare att ta sig upp. Det går fort om man trillar i. Man ska alltid vara försiktig och ha sällskap när man ger sig ut, säger Anders Wernesten. TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons