Annons
Nyheter

Jättelyft för S och ras för M

Med nye partiledaren Stefan Löfven vid rodret lyfter Socialdemokraterna 5,6 procentenheter till 29,3 procent i Ipsos februarimätning. Moderaterna backar samtidigt 3,6 procentenheter till 32,1 procent.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2012

– Nu ser det ut att vara upplagt för match igen säger Ipsos vd Karin Nelson till Dagens Nyheter där mätningen publiceras.

Hon säger att det inte går att slå fast om S lyft är ett resultat av lättnad efter Håkan Juholts avgång eller en Stefan Löfven-effekt.

Annons

– Det vi framför allt ser är att de väljare som gick till Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu återvänder till Socialdemokraterna. Vänsterpartiets ökning i januari verkar mer ha varit kopplad till krisen i Socialdemokraterna och inte en Jonas Sjöstedt-effekt, enligt Nelson.

Hon vill inte blåsa faran över för Socialdemokraterna.

– Det har skett en rekyl, men om den är beständig har vi ingen aning om, säger hon i DN.

Tillsammans får de tre rödgröna oppositionspartierna 46,1 procent och de fyra borgerliga regeringspartierna 47,2 procent. KD ökar men hamnar ändå under riksdagsspärren. FP och C går också framåt något medan SD backar.

Skillnaden mellan blocken är den minsta på ett halvår, bara 1,1 procentenheter jämfört med 11,6 procentenheter i november.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons