Annons
Nyheter

Kortegen gick som planerat

Tusentals människor hade samlats i Stockholm för att fira kronprinsessan Victoria och prins Daniel på deras bröllopsdag.
När kortegen med kronprinsessparet kom till fram till kungaslupen på Djurgården kunde polisen konstatera att allt gått lugnt till. Inga incidenter har rapporterats.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2010
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Mängder av folk samlades längs kortegevägen.
Mängder av folk samlades längs kortegevägen.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Brudparet tas emot av kungligheter och familj, bland andra kronprins Frederik, kronprinsessan Maxima, kronprinsessan Mary, prinsessan Madeleine och Ewa Westling.
Brudparet tas emot av kungligheter och familj, bland andra kronprins Frederik, kronprinsessan Maxima, kronprinsessan Mary, prinsessan Madeleine och Ewa Westling.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Kortege genom Stockholm.
Kortege genom Stockholm.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Efter sju kilometer, en dryg halvtimmes resa, utan några incidenter var det dags att byta färdsätt. Brudparet lämnade kaleschen och gick ombord på slupen Vasaorden, som väntade vid Vasakajen, vid Vasamuseet. Hästarna hade gjort sitt.

Paret vandrade ut till båten och roddarna utför sin väl inövade och exakta rodd.

Annons

Bevakningen sköts av 2 000 poliser i nystrukna skjortor.

Slupen Vasaorden skjuts ut från kajen – och där kom kyssen. Sedan vidtar det som kallas paradrodd mot Logårdstrappan.

På Logårdstrappan utanför Slottet har bröllopsgästerna samlats för att ta emot de nygifta som strax anländer med kungaslupen. Bland de väntande finns partiledarna och medlemmar ur regeringen.

Salut skjuts från Visborg och Kastellholmen med 21 skott.

18 Gripenplan flög i "bröllopsformation", en pilformation på 400 meters höjd, över Strömmen. Planen kommer från Skaraborgs flygflottilj och Norrbottens flygflottilj.

Uppe på Logården på Slottet står kungen och drottningen och vinkar åt brudparet och åt de tusentals personer som står vid kajen för att se brudparet vid Logårdstrappan. Där finns också prins Daniels föräldrar.

Brudparet är nu framme vid Logårdskajen.

Kungaparet kom ut på övre Logårdstrappan och hälsade på åskådarna. Strax därefter lade kungaslupen Vasaorden till och förtöjdes vid kajen. En gräsmatta har rullats ut över hela kajen och upp mot slottstrappan.

De nygifta vinkade mot åskådarna och promenerade arm i arm upp mot Slottet där bröllopsgästerna väntade.

Folkmassan jublade och en musikkår spelade för paret.

Annons

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel kom upp för Logårdstrappan applåderade bröllopsgästerna och paret hälsades välkomna med kramar av resten av kungafamiljen.

Uppe på Logården, kronprinsessans gamla lekplats, togs brudparet emot av hedersgästerna. Kung Carl Gustaf kramade om sin dotter. Båda fick kramar och kindpussar av drottning Silvia. Sedan var det lite allmänt kramkalas

Brudparet fick en tio minuters paus i programmet.

Utanför slottet står Hanna Hahl, 24 år, från Stockholm, och väntar på att brudparet ska komma ut på balkongen för att hyllas. Hon lyckades inte se kortegen och sprang i stället till Norrbro utanför Slottet för att försöka se dem där. Hon tycker att det är härligt med stämningen och alla människor.

– Alla är så glada, det är bara att strunta i om man är rojalist eller inte och bara njuta.

Nu kommer brudparet ut på Lejonbacken för att tillsammans med de kungliga och andra gäster ta emot folkets jubel och en sångarhyllning samtidigt som solen tittar fram.

Bland andra finns där brudens gudmor, drottning Beatrix från Nederländerna, och hennes gudfar, kung Harald från Norge.

Hela Norrbro är smockfullt med folk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons