Annons
Nyheter

Lågtryck ger blöt och blåsig jul

Julaftonen blir blöt och blåsig i större delen av Sverige, med temperaturer som ligger "mycket över" det normala, enligt SMHI.
Nyheter • Publicerad 23 december 2013
Foto: 

Under kvällen är det bara i nordligaste Norrland som man kan hoppas på minusgrader. I Västra Götaland väntas upp emot tio grader och regn redan från morgonen. Dalarna och södra Norrland får blötsnö som under eftermiddagen övergår i ren snö. Och det blöta julvädret ser ut att fortsätta, med milda och blåsiga mellandagar.

– I Götaland och Svealand är det regn som väntas under större delen av dagen. Längre norrut, från norra Dalarna, är det snö. Men det väntas plusgrader, så i södra Norrlands kustland och efterhand också södra Norrlands inland, övergår det alltmer i regn under dagen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Annons

En vit jul blir det bara för dem som bor i mellersta och norra Norrland, samt i fjälltrakterna.

– Där är det så pass mycket snö som ligger nu och där väntas mer nysnö i morgon. Men i södra Norrlands kustland och inland är det mer tveksamt, säger Sofia Söderberg.

– Det är lugnt och bra väder, det finns inte ett enda känt stopp på vägnätet. Det har varit väldigt halt på morgonen i Västernorrland, men det är bra saltat nu, säger Jonas Bengtsson, presskommunikatör på Trafikverket, om situationen på vägarna dagen före dopparedagen.

Det blöta vädret kan dock, i kombination med en kall och klar kväll och natt, orsaka halka på många vägar i framåt eftermiddagen och kvällen, även i Småland och Svealand.

– Halkan kan vara förrädisk. Man bör vara lite extra uppmärksam och ta det lugnt. Även om det ser bart och fint ut på vägbanan så kan det vara halt.

Tågtrafiken flyter som den ska, med undantag för ett växelfel i Nykvarn, som ger förseningar mellan Stockholm och Eskilstuna. Dessutom fungerar inte högtalarna på Stockholms central.

– De har tystnat, men skyltarna fungerar som de ska, säger Jonas Bengtsson.

Under julaftonen väntas kraftiga vindar framförallt längs västkusten, då speciellt i kustbandet där det kan bli uppemot 21 meter per sekund i vindbyarna. De kraftiga vindarna kommer in över Bohuslän och norra Halland tidigt på julaftonsmorgonen.

– Men bara man kommer lite inåt landet så avtar vinden, och vi kommer troligen inte att gå ut med någon varning, säger meteorolog Eva Strandberg vid SMHI.

I Skåne och Öresundsområdet väntas det blåsa rejält på julafton. Det ska bli klart väder och temperaturerna kommer att sjunka. Öresundsbron varnar varnar för eventuell storm under julafton som kan göra att bron stängs för trafik.

Annons

Svårast julaftonsväder väntas i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Prognosen är vindstyrka upp till 18 meter per sekund, men starkare vindar på vissa utsatta ställen.

– I fjällen har vi dalgångar som är trånga och smala där luften trängs ihop, där kan vindbyarna vara betydligt starkare än runtomkring, säger Eva Strandberg.

I hela Norrbottens län väntas också stora mängder snö.

– Kombinationen med snö och blåst kan bli riktigt besvärlig. Jag kan tänka mig att vi kommer att utfärda en varning för stora mängder snö i Norrbotten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons