Annons
Nyheter

Lätt att missbedöma fara i Alperna

Det råder lavinfara i Alperna mitt i sportlovstider. Och många svenska turister riskerar att felbedöma riskerna då graderingen av en lavinfara kan se annorlunda ut utomlands.
– Det kan ha koppling till att många svenskar omkommer just i Alperna, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

De senaste veckorna har laviner i Alperna skördat flera människoliv. Finska UD har gått så långt att de uppmanar alpresenärer att registrera sig.

Den här veckan har många av de populära skidorterna i Österrike gradering tre på den femgradiga lavinskalan, vilket motsvarar "betydande risk". I Sverige hade liknande läge kunnat ge gradering fyra, "stor risk".

Annons

– En del kan tro att om det är okej att köra på en trea i Sverige är det även okej att köra på en trea i Alperna, säger Odd Fischer, samordnare för fjällräddningen i Norrbottens län.

För att komma runt problemet har Fjällsäkerhetsrådet i två år jobbat med ett projekt som bland annat ska synka svenska prognoserna med de som görs i Alperna.

– Den här samverkan minskar skillnaderna, säger Per-Olov Wikberg.

På reseföretaget Langley, som varje vinter skickar i väg 11 000 svenskar till Alperna, upplyser man om lavinriskerna varje dag.

– Men vi kan inte hindra folk från att åka off pist, säger företagets VD Pontus Langley.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons