Annons
Nyheter

Lerkulor ersätter salt mot halka

Fortsätter vintern som hittills blir det brist på vägsalt, åtminstone i södra Sverige. I Simrishamn provar man nu en ersättningsprodukt i form av bränd lera.
Nyheter • Publicerad 29 december 2010

– Det kan vara bra att ha ett alternativ när saltet tryter, säger verksamhetsledare Anders Persson vid Simrishamns kommun.

Simrishamn är först i landet med att använda det lerbaserade halkbekämpningsmedlet i större skala.

Annons

Ute på vägarna med tung trafik fungerar det sämre. Kulorna blåser helt enkelt bort av vinddraget från trafiken, men lerkulorna fungerar bra om det är någorlunda vindstilla. De används på gång- och cykelvägar, övergångsställen och trottoarer.

Leran smälter inte snön, som saltet, utan fryser i stället fast i underlaget som får en ruggad yta och därmed försvinner en del av halkan.

Leran är vanlig åkerlera, som hettats upp i stora ugnar och blivit till kulor. Saltet försvinner så småningom med dagvattnet. Så inte leran. Tanken i Simrishamn är att, när metoderna utvecklats, samla upp leran när våren kommit och den inte längre behövs.

– Leran rensas och kan sedan användas som jordförbättringsmedel i gräsmattor och rabatter, säger Anders Persson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons