Annons
Nyheter

Många tåg inställda i Skåne

Nyheter • Publicerad 20 december 2010

Måndagen kan bli en tuff dag för tågpendlarna i Skåne. Trafikverket och Skånetrafiken meddelar att mängder av tåg är inställda, till följd både av vädret och inkörningsproblem i Citytunneln i Malmö.

Bland de inställda tågen finns hundra avgångar mellan Hyllie i Malmö och Lund, liksom alla pågatåg mellan Malmö och Höör. Det blir även inskränkningar i trafiken till och från Danmark.

Annons

Väderprognosen för Skåne spår rejäl kyla och enstaka snöbyar.

Snövädret har lamslagit flera stora flygplatser i Europa, men i Sverige flyter trafiken på.

– Det ser bra ut för Swedavias flygplatser. Det kan fortfarande vara viss påverkan av att flygplatser ute i Europa haft problem. Heathrow öppnade igen nu på morgonen, men man får räkna med en del följdförseningar på grund av problemen som varit. Frankfurt har fortsatta problem vilket också påverkar, säger Helena Miller, pressinformatör på Swedavia.

Här hemma tar julresandet riktig fart i dag och man får räkna med att det är mycket folk på flygplatserna. Helena Miller rekommenderar alla, oavsett destination, att vara ute i god tid.

– Det är många ovana resenärer och alla har mycket mer bagage med sig. Tänk på att packa rätt redan hemma. Har man med sig inslagna paket som man inte vet vad de innehåller, det kan ju till exempel vara ett knivset, är det bäst att packa dem i det bagage som checkas in. Tänk också på att en del julmat klassas som vätska och inte får tas med i handbagaget, säger hon.

– För att vara så mycket vinter som det är så fungerar det ganska bra. Inga allvarliga olyckor har inträffat de senaste timmarna. Vi har problem på många håll i landet med snörök som gör att sikten blir dålig, säger Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket, till TT.

Under dagen kan det bli problem för biltrafiken längs ostkusten från Stockholm och upp till Haparanda.

– Det är kombinationen snö och vind som gör det besvärligt. Det finns risk att mindre vägar driver igen. Vi är ute med våra fordon och försöker hålla undan. De stora vägarna är prioriterade så vi rekommenderar att man väljer dem.

Tågtrafiken, med undantag av flera inställda tåg i Skåne, går på morgonen utan större problem.

– Strax före klockan sju fanns där inga alarmerande störningar inrapporterade, säger Peter Behrman.

Annons

Vintern behåller sitt grepp och även i dag väntas snöbyar på många håll i landet.

– Främst gäller det från Stockholm och längs ostkusten norrut. En klass 1-varning har utfärdats för en till två decimeter nysnö. Det finns också en klass 1-varning för området kring Vänern där det kan bli trafikproblem på grund av ymnigt snöfall, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

De kommande dagarna blir det uppehåll och kallare.

– Det blir 10–15 minusgrader i söder och kring 20 minus i norr.

Lagom till den mest intensiva helgtrafiken på torsdag eftermiddag letar sig ett nederbördsområde in söderifrån och drar upp över landet.

– Under torsdag eftermiddag ser det ut att kunna snöa ganska kraftigt längs västkusten. Nederbörden sprider sig sedan upp över Götaland under natten mot julafton, säger Lisa Frost.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons