Annons
Nyheter

Mattias Flink får tidsbestämt

Mattias Flink får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 36 år, enligt beslut i Göta hovrätt.
Nyheter • Publicerad 21 december 2010

Mattias Flink får ett längre tidsbestämt straff i hovrätten; 36 år jämfört med tingsrättens 32 år. Det innebär med reglerna om villkorlig frigivning att han blir fri först sommaren 2018.

I juni 1994 sköt den då 24-årige fänriken Mattias Flink ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd.

Annons

Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott med sin AK 5. Flink dömdes till livstids fängelse för sju mord och tre mordförsök.

Flink sitter på den slutna anstalten Beateberg söder om Stockholm.

Mattias Flinks advokat Johan Eriksson tycker att straffet är "väl strängt" med tanke på de speciella förhållanden som rådde vid gärningen. Därmed avser han att Flink konstaterats ha varit i ett psykotiskt tillstånd när han avlossade skotten.

– Men det är ju skönt att han får tidsbestämt i alla fall och att man inte ansett att frågan är för tidigt väckt, säger Eriksson till TT.

Nu har Flink drygt åtta år kvar att avtjäna och det innebär att Kriminalvården (KV) måste börja planera för hans utslussning samt ge honom fler och längre permissioner.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons