Annons
Nyheter

Miljonklipp på flyktingbarn

Genom att dra ned på personalen har ett kommunägt vårdbolag gjort miljonvinster på ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn. Nu lovar Malmö stad att se över avtalet.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

– Det är förfärligt. Vi måste titta på hur de uppfyller kontraktet med oss, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i Malmö stad, till Sydsvenskan.

Vårdbolaget VoB Syd får 37 000 kronor per dygn i ersättning av Malmö stad för att ta emot flyktingbarn på ett transitboende i Lomma. Men på sex månader har bara drygt hälften av pengarna gått till boendet.

Annons

Genom att dra ner på personal på boendet har bolaget kunnat kamma hem närmare 3 miljoner kronor i ren vinst sedan starten i april.

– Beläggningen har varierat. När det är lägre beläggning behövs mindre personal, säger VoB Syds vd Rolf Beckman, som medger att bolagets förtjänst varit hög.

Vårdbolaget ägs gemensamt av ett antal kommuner i Skåne och Småland, genom Kommunförbundet Skåne och kommunalförbundet VoB Kronoberg.

– Vi granskar inte hur VoB Syd använder pengarna. Men det är ingen tvekan om att det här sticker i ögonen, säger förvaltningsdirektör Annelie Larsson till Sydsvenskan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons