Annons
Nyheter

Ny tronföljare född - det blev en flicka

Vid en presskonferens klockan 7 på morgonen på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm berättade prins Daniel att han och kronprinsessan Victoria blivit föräldrar. Det blev en flicka. Prins Daniel sade:
– Klockan 04.26 föddes en 51 cm lång, 3280 g tung och väldigt söt prinsessa.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2012
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Prins Daniel sa också att han ville passa på att tacka Karolinska sjukhuset för den omsorg de fått och att både dottern och kronprinsessan mår väldigt bra.

– Det var väldigt nervöst. Det är ju alltid förenat med vissa risker att föda barn. Men det gick bra, sade den nyblivne pappan.

Annons

Prins Daniel bad medier om lite lugn och ro.

– Som ni alla förstår har vi ett väldigt stor behov av att vara bara vår lilla familj nu. Ni är väl med på det, att vi vill ta vara på det som hänt, sade prins Daniel till den samlade presskåren.

Överläkare Lennart Nordström som haft det medicinska ansvaret berättade:

– De kom in strax före klockan ett, så det har varit en ganska snabb resa, sade han.

Han beskrev att allt gått mycket bra.

– Det är en strålande, lycklig nybliven mor med sitt barn i famnen.

– Paret strålar av lycka. Det är speciellt att bli förälder.

– Det är vår uppgift att ge dem en så lugn och fin förlossning som alla kan få. Det är inte helt lätt när man är en offentlig person, sade läkaren Lennart Nordström.

Han ville inte närmare berätta om när förlossningen var beräknad, utan hänvisade till Victoria och Daniel.

I riksmarskalkens Svante Lindqvists officiella kommuniké konstateras att såväl kronprinsessan Victoria som dottern mår bra.

Annons

I sin helhet lyder kommunikén, som är publicerad på hovets hemsida:

"Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria torsdagen den 23 februari 2012 kl 04.26 nedkom med en dotter.

Såväl moder som barn mår bra."

Enligt hovets informationschef Bertil Ternert hålls en konselj på Stockholms slott i morgon med anledning av det kungliga barnets födelse.

I dag klockan tolv skjuts salut från kanonerna på Skeppsholmen i Stockholm med anledning av prinsessans födelse, uppger Richard Beck-Friis, chef för kommendantstaben vid Stockholms slott. Salut ska även skjutas på flera andra håll i landet.

Fakta: Född till tronarvinge

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter är född till tronarvinge. Det innebär att hon står på tur att bli regent efter Victoria när hon så småningom stigit upp på tronen efter sin pappa kung Carl Gustaf.

Tronföljden regleras i en av våra grundlagar, successionsordningen. Lagen, som ursprungligen är från 1810 ändrades 1980 så att monarkens äldsta barn ärver kronan, oavsett könet. (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons