Annons
Nyheter

Oreda i Ryssland upprör Kamprad

De omfattande missförhållandena inom Ikeas shoppingcenterbolag i Ryssland gör grundaren Ingvar Kamprad upprörd och bedrövad. En granskning visar på stora brister både vad gäller byggnader och intern kontroll.
Nyheter • Publicerad 11 december 2010

"Den dokumenterade oredan inom vårt ryska shoppingcenterföretag är helt oacceptabel. Jag har varit för optimistisk. Det är upprörande och sorgligt att man har gått snett på vägen. Jag inser att jag har ett moraliskt ansvar i detta", skriver Ikeagrundaren Kamprad i ett pressmeddelande.

Både externa och interna granskningar av shoppingcenterbolaget Ikea Mos radar upp problemen: bland annat bristande bolagsstyrning och system för interna kontroller, bristfälliga rutiner för licenser och registreringar samt dålig personalhantering. Det har också funnits allvarliga säkerhetsproblem i några av shoppingcentren.

Annons

Ikea Mos nye vd Per Wendschlag säger att bolaget nu arbetar intensivt med att åtgärda bristerna.

– Naturligtvis tar vi lärdom av det som hänt, det finns inget tvivel om att vi har en hemläxa att göra. Men min uppgift nu är att titta framåt. Det finns en stor potential på den ryska marknaden, säger han.

Trots de stora brister som har uppdagats planerar Ikea att öppna ytterligare två shoppingcenter i Ryssland nästa år.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons