Annons
Nyheter

Oro kan öka trots oförändrad hotnivå

Terrorsprängningarna i Stockholm riskerar att leda till ökad oro i julruschen.
Men Säpo har inte höjt hotnivån och regeringen manar till lugn.
Nyheter • Publicerad 12 december 2010

– Det är väl alldeles självklart att människor är både oroliga och upprörda när något sådant händer. Men det finns inga indikationer, såvitt jag är informerad, om att man tror att det ska hända något mer, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Terroristexperten Magnus Ranstorp, nu verksam vid Försvarshögskolan, konstaterar att Säpo inte har höjt hotnivån, trots det inträffade. Men något nytt har skett i Sverige.

Annons

– Det är ett nytt skede i och med att det är en individ som velat utföra ett självmordsattentat, men hans motiv och om fler ligger bakom vet vi inget om, säger han.

Det som skett kan, alldeles oavsett vilka de verkliga motiven var, locka andra att ta steget.

– Det finns ett internationellt mönster av självmordsattacker. Varje självmordsattack fogas in i det mönstret som i sin tur kan inspirera andra, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till TT.

Han konstaterar att det är första gången sedan sprängningen av västtyska ambassaden som vi har ett våldsamt terrordåd av det här slaget i Sverige.

– På det sättet kommer lördagens händelse att sätta ganska djupa spår, säger han.

Samtidigt säger Agrell att på grund av den internationella utvecklingen efter den 11 september har svenskarna anpassat sig till en situation där terrordåd kan inträffa.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att många butiker i Stockholm höjde säkerhetsberedskapen på söndagen samtidigt som julhandeln också i normala fall innebär mer bevakning.

Händelsen i lördags är exceptionell, konstaterar Malmlund.

– Vi har gått över gränsen till ett problem vi inte haft i Sverige. Det är ett problem som är svårt att freda sig mot i öppen miljö. Vi får inse att det här är verklighet, säger han.

Beatrice Ask uppmanar, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, till att hålla huvudet kallt.

Annons

– Det är viktigt när något sådant här inträffar också att inte bara reagera snabbt och ändra sitt liv utan att se till att grundkurs 1A gäller, vi viker oss inte för en sådan här händelse utan vi försöker reda ut den i laga ordning, säger Ask.

– Sverige är ett öppet och fritt samhälle och det är så vi vill ha det, säger hon.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons