Annons
Nyheter

Pollenangrepp kan komma till jul

Pollenallergiker får se upp. Angreppen från en blommande hassel kan komma redan till jul och många allergiframkallande träd blommar allt tidigare på våren. Klimatförändringarna sätter sina spår, när vintrarna blir mildare.
Nyheter • Publicerad 4 december 2011

– Före år 2000 har hasseln aldrig blommat så här tidigt. Normalt dröjer det till slutet av januari eller i februari, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för växt- och miljövetenskaper i Göteborg.

Håller värmen i sig börjar blomningen snart och det är femte gången sedan 2000 det har skett en så tidig blomning.

Annons

– Man bör som pollenallergiker vara uppmärksam på att det finns risk även när man minst anar det, säger Dahl.

Pollenmätningarna upphör i slutet av september för att återupptas på våren. Allergiker förvarnas alltså inte om hasselns blomning i december. Åslög Dahl tror att det kan vara dags att börja mäta året runt, eller åtminstone mer flexibelt.

Blomningsstarten sker också i genomsnitt två veckor tidigare på våren, men för de flesta arterna infaller den då mätningarna börjat.

Åslög Dahl tror på en samordning av pollenmätningar och de mätningar som görs av luftpartiklar.

– Både ozon och partiklar påverkar allergiker. Man bör ha båda typerna av information, säger hon.

Bengt Ljungdahl/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons