Annons
Nyheter

Radarpar föreslås leda S

Eva Nordmark, ordförande för SKTF, och Annika Nilsson, förbundssekreterare på ABF, lanseras som nytt radarpar att leda Socialdemokraterna – som partiledare/partisekreterare.
Nyheter • Publicerad 19 december 2010

– De två skulle vara bäst för partiet, säger riksdagsledamoten Monica Green.

Hon berättar att hon har gått runt och talat med partikompisar och sedan fastnat för de två.

Annons

– Jag är inte ensam om att tycka så här, säger hon.

Båda har lång erfarenhet, har varit aktiva i ungdomsförbundet SSU och tidigare suttit i riksdagen. Samtidigt är det enligt Green en fördel att de inte tillhör den innersta kärnan och inte bara har partipolitiska erfarenheter, att Nordmark kommer från Norrbotten och Nilsson från Skåne.

– Eva Nordmark har lång facklig erfarenhet, är en bra förhandlare som får folk att trivas och att hålla ihop och är en bra talare, säger hon.

Eva Nordmark säger att det alltid är trevligt när andra lägger märke till en och det man gör, men:

– Jag har inga sådana (partiledar-) ambitioner, säger hon och framhåller att hon lämnade partipolitiken för tolv år sedan.

Hon överlåter åt andra att tycka om partiledarposten.

– Det vore förmätet av mig att ge mig in i det. Det får Socialdemokraterna klara ut själva, säger Nordmark.

Green anser det närmast självklart att även partisekreteraren byts ut när partiledaren går.

– Så ser jag på det. Nu måste vi börja om på ny kula, bredda partiet och hitta ett team. De här två står för något nytt och har framtiden för sig, säger hon.

Att ingen av dem längre sitter i riksdagen behöver inte vara en nackdel, anser hon.

Annons

Green är irriterad över att många i partiet nu verkar utgå från att nästa partiledare ska vara en man, eftersom det försökts med en kvinna och det anses att en man skulle skapa större trygghet och vara ett säkrare kort.

Därför väljer hon nu att gå ut med två namngivna kvinnor.

– Det finns en risk med det, men vi måste börja vänja oss vid att det finns personer som inte från början ses som självklara, säger hon.

I spekulationerna om ny partiledare nämns oftast gruppledaren Sven-Erik Österberg, utbildningspolitiske talespersonen Mikael Damberg och IF Metalls ordförande Stefan Löfvén.

Hittills är det bara Mona Sahlin i partiledningen som valt att avgå. Om hon ersätts av en man skulle det kunna bli en totalt manlig dominans i partiets ledning.

– Det är helt otänkbart, säger Green som tycker att fler måste ställa sina platser till förfogande.

Fakta: Nordmark och Nilsson

Eva Nordmark, född 1971, förbundsordförande för SKTF sedan 2004, riksdagsledamot 1995–1998, kommunpolitiker i Luleå på 90-talet, började den politiska karriären i ungdomsförbundet SSU.

Annika Nilsson, född 1971, förbundssekreterare för ABF

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons